Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krastavca
  • 17.08.2021. 07:30

Masovno se širi novi virus u nizozemskim usjevima krastavaca

Prenose ga lisne uši pa je najbolje osigurati nultu toleranciju na ove štetnike, odnosno, postaviti mreže.

Foto: Depositphotos/Starover64 (ilustracija)
  • 304
  • 106
  • 0

U nizozemskim usjevima krastavaca masovno se širi virus žućenja lista krastavca - Cucurbit Aphid Borne Yellow (CABYV). Pronađen je u više nasada uzgajivača tog povrća. Ovaj izvorno mediteranski virus prenose lisne uši koje, kako piše hortidaily, nije lako kontrolirati. 

Simptom napada su izrazito požutjeli listovi na čitavoj biljci. Ewoud van der Ven i Rens Smith, savjetnici za stakleničko povrće u Delphyju komentiraju kako je kod nekih proizvođača zaraženo i deset posto biljaka što dovodi do velikih gubitaka. "Prema izvješćima iz Njemačke, to može dovesti čak i do pedeset posto gubitka u proizvodnji", kaže Ewoud. 

Prema ovim savjetnicima, pojava najviše sliči virusu lažne žutice repe (BPYV). No, čini se da se ovaj kod krastavaca širi još brže. List uslijed njegovog djelovanja postaje krut, zakrivljen i lomljiv. 

Osim tog povrća, podložne su mu i dinje koje su posebno nastradale prije nekoliko godina u Španjolskoj te bundeve. "To znači da usjevi poput ovih, koji su također uobičajeni u povrtnjacima, mogu djelovati i kao spremnik za bolest", upozorava Ewoud na pojavu koju je, kako kaže, relativno lako otkriti, ali i puno teže kontrolirati.  

Rješenje su jedino mreže na plastenicima? 

"Najbolje je osigurati nultu toleranciju na lisne uši u stakleniku", kaže Ewoud koji rješenje vidi u mrežama na objektima. "To se ne može učiniti preko noći, a mnogi uzgajivači još nemaju plastenike s mrežom."

Najbolji savjet je pomno praćenje usjeva i pojave lisnih ušiju, korištenjem ljepljivih zamki. U slučaju da ih pronađu, treba djelovati što je prije moguće. 

Ewoud komentira kako je uzgajivačima otežalo i to što je ondje zabranjena upotreba insekticida Plenum. Ističe kako je kasno ako lisne uši dođu u kontakt sa sredstvom kada je virus već zarazio biljku. Iz istog razloga, prema ovom savjetniku, biološka kontrola ovih štetnika nije idealna. 

Stoga bi uzgajivači zaražneu biljku trebali odmah uništiti. Najvažnije je spriječiti biljne uši koje bolest mogu prenositi i na druge usjeve, čak i ako se poštuje plodored. 

Krastavci u plasteniku: Savjeti za uspješnu kasnu proizvodnju

Procjenjuje se da je razdoblje inkubacije oko 10 do 14 dana. Oni koji usjev zamijene novim, mogu početi iznova u objektu u kojem nema štetnika. Međutim, Rens je već vidio uzgajivača koji je, nakon što je uklonio bolesne biljke i zamijenio ih novim, otkrio da je virus i dalje prisutan te uništava nove biljke. 


Tagovi

Virus Žućenje lista Lisne uši Plastenička proizvodnja Simptom Krastavci Ewoud van der Ven Rens Smith Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]