Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metarske mahune
  • 14.07.2017. 07:30

Metarske mahune dobro rode i kada je suša

Za veoma rodnu vignu se kaže da su četiri biljke dovoljne za četvoročlanu obitelj.

Foto: JumpStory
  • 12.092
  • 270
  • 0

Vigna Vigna unguiculata var. sesquipedalis je jednogodišnja povrtnica koja pripada porodici mahunarki, a poznata je pod nazivima: Metarska mahuna, Kineska mahuna, Zmijski grah, Mahuna metrenjača, Azijska mahuna. Vodi podrijetlo iz suptropskog i tropskog područja Jugoistočne Azije, Tajlanda i juga Kine, gdje se upotrebljava u gastronomiji i narodnoj medicini. Po izgledu je veoma slična mahunaru trkljašu, ali se odlikuje većom rodnošću i drugim karakteristikama koji je čine superirornijom kulturom.

Četiri biljke dovoljne za četveročlanu obitelj

Biljka je penjačica i može dostići dužinu od 2m i više. Kao i ostale mahunarke i vigna vrši fiksaciju dušika putem korijena. Listovi su slični listovima običnog graha mahunara. Mahune mogu biti dugačke od 30 do 100cm i formiraju se intenzivnije nego što je to slučaj kod običnog graha mahunara. Boja mahuna je zelena ili ljubičasta. Jedna mahuna sadrži od 8 do 30 zrna.

Mahune se formiraju u parovima. Zrno vigne je sitno, crno, može biti različitog oblika (okruglo, bubrežasto) ovisno o sorti. Biljke su veoma rodne. Za vignu se kaže da su četiri biljke dovoljne za četvoročlanu obitelj.

Mahune vigne su bogate proteinima, škrobom, vitaminima (vitamin A, C, vitamini B kompleksa), mineralima (željezom, kalcijumom) i raznim drugim tvari neophodnih ljudskom organizmu.

Konzumiranje mahuna vigne je naručito korisno za ljude koji imaju problema s bubrezima, žuči, srcem i jetrom. Vigna je pogodna i za ljude koji imaju problema s gastritisom, jer ne mijenja kiselost kao obični grah mahunar.

Uzgoj metarske mahune

Biljka je osjetljiva na nisku temperaturu i mraz. Zato se sjetva obavlja kada prođe opasnost od mraza. Dobri predusjevi vigne su: kupusnjače, krumpir, rajčica, krastavci. Za uzgajanje vigne su najpogodnija rahla zemljišta blagokisele reakcije s ph 6,5 do 7.

Prije sjetve sjeme je potrebno dezinficirati u čaju od kamilice ili u rastvoru kalij permanganata u trajanju od 15 do 20 minuta. Ukoliko dezinfekciju vršite potapanjem u oopinu kalij permanganata poslije je potrebno sjeme dobro isprati. Sjeme klija na temperaturi od 15 do 17ºC, a sjetva se obavlja na dubini od 4 do 6cm ovisno o kvaliteti zemljišta. Međuredni razmak se kreće oko 80cm, a razmak u redu od 30 do 70cm ovisno da li se sjetva obavlja redno ili u kućice.

Bolje rodi u uslovima suše

Vigna je otporna na sušu za razliku od drugih mahunarki i u uvjetima suše bolje rodi od klasičnih mahuna.

Nije zahtjevna prema svjetlosti, odnosno dobro podnosi sjenu i hlad. Za rast joj je potrebno osigurati visok naslon u obliku špalira, piramida, lukova, tunela. Tijekom vegetacije usjev je potrebno okopavati, gnojiti, navodnjavati. Donji dielovi biljke se mogu orezivati kako bi se doprinijelo boljem rastu, razvoju i produktivnosti. Na isto mjesto može se posijati tek nakon 3 do 4 godine.

Mahune se beru dok zrno ne bude veće od zrna pšenice. Berba se obavlja svakog dana i treba je obavljati pažljivo, jer se na mjestu formiranja mahuna stvaraju novi cvjetovi koji će dati nove mahune. Tijekom vrelog ljeta mahune dospjevaju za berbu nakon 60 dana od sjetve.

Od bolesti na vigni se mogu pojaviti hrđa, pepelnica, virusne olestia, a od štetočina najčešće se javljaju štete od napada grinja i lisnih ušiju.


Tagovi

Metarske mahune Vigna Dugačke mahune Kineska mahuna Zmijski grah


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.