Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini povrće
  • 04.03.2020. 18:00

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, okusa i hranjivosti

Kemijskim sastavom, aromom, mirisom i okusom mini povrće uspijeva poraziti ono u standardnoj veličini. Unatoč malenoj veličini ipak su pravi izvori hranjivih tvari. Naime, istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Foto: Depositphotos/Greatstock
  • 1.893
  • 52
  • 0

Mini povrćem, bilo da se radi o mladom, baby povrću ili "patuljastim", hibridnim verzijama uobičajenog povrća, nazivaju se sitniji plodovi određenih kultura, a često se konzumiraju po principu jedan plod – jedan zalogaj. Ono je za relativno kratko vrijeme pobralo simpatije potrošača, ali i napunilo džepove proizvođača čija je težnja da uzgoje kulture čiji su prinosi niži, a cijene veće od onih za povrće standardne veličine.

Prisjetimo se, dugogodišnja želja proizvođača povrća bila je dobivanje što većih prinosa i što krupnijih plodova uz intenzivnu zaštitu, obilnu gnojidbu i navodnjavanje, a time i bolje zarada. To je u mnogim zemljama dovelo do prekomjerne ponude i pada cijena, stoga se počelo tražiti drugo rješenje kako bi povrćari postali konkurentniji na tržištu.

Mini povrće ima intenzivniji okus od standardnog

Kemijskim sastavom, aromom, mirisom i okusom mini povrće uspijeva poraziti ono u standardnoj veličini. Unatoč malenoj veličini ipak su pravi izvori hranjivih tvari. Naime, istraživanja su pokazala da ono sadrži 40 puta više vitamina C, E i K, zatim luteina i beta karotena od običnog.

Kako nahraniti Milenijalce?

Također ima intenzivniji okus i svakako je vrlo zdrav dodatak koji mnoga jela čini aromatičnijima i privlačnijima, a prednost je i to što ga je lakše čuvati u hladnjaku. Baby povrće nije novi koncept, ali je osamdesetih godina prošlog stoljeća postalo popularno otkako su ga počeli uzgajati i uvrštavati u svoja jela svi bolji restorani u San Franciscu, u Kaliforniji. Nakon toga, njegova se popularnost raširilia čitavim svijetom. 

Uzgoj mini povrća u posudama

Kako biste što prije osigurali mlade i svježe biljke, možete se već danas odlučiti za njegov uzgoj. Zamislite brokulu, cvjetaču, rotkvicu, rajčicu ili papriku kojima je potrebno manje vremena kako biste ubrali njihove prve plodove. Ovo povrće kako mu i sam naziv govori, ne treba puno prostora, ali je važno da ga uzgajate na mjestu s dosta svjetlosti.

U specijaliziranim prodavaonicama možete naći i komplete za uzgoj, ali kako bi smanjili troškove možete koristiti i improvizirane posude poput plastičnih čašica od jogurta i sl. Na dnu ih trebate probušiti kako bi se omogućilo otjecanje suvišne vode. 

Sjeme se preporuča, kao i kod običnog povrća, prije sjetve namočiti u vodu. Nakon što je nabubrilo, posijte ga u neveliku posudu, promjera oko 5 cm i dubine do 10 cm te prekrijte s pola centimetra zemlje te lagano zalijte. 

Kakvu zemlju za sjetvu izabrati, a da osiguramo dobar rast budućih presadnica

Posuda se može prekriti prozirnom kuhinjskom folijom kako bi se zadržala vlaga i postigli optimalni uvjeti klijanja.

Sjetva mini na otvorenom

Korijenasto povrće poput mrkve, korabe i peršina ili lisnatog poput salate možete posijati čim to uvjeti dozvole, a za mini povrće se jedino razmaci sjetve razlikuju od proizvodnje uobičajenog jer je je znatno manje pa može biti i manji razmak između njih. Kada se tlo zagrije i prođe opasnost od mrazeva možete posijati sorte mini graha, kukuruza, tikvica ili krastavaca. Rajčice, patlidžane i paprike možete presaditi na otvoreno kada su noćne tmeperature iznad 12°C.

Mikrogreens - novi trend uzgoja povrća

Kako piše homeguides, mini povrće treba zalijevati jednom ili dva puta tjedno i paziti da je vlaga ravnomjerno raspoređena, a u sušnim uvjetima zahtijevaju dodatno zalijevanje. Preporuča se dodavanje i malča zbog kontrole korova i očuvanja vlažnosti tla. Tlo koje je pognojeno prije sjetve obično ne zahtijeva dodatnu gnojidbu jer se mini povrće bere vrlo brzo nakon sjetve i to prije nego što se potroše hranjive tvari u tlu.

Mini vrste povrća koje se najčešće uzgajaju

Za uzgoj je dobro odabrati one vrste koje se mogu brati brzo nakon sjetve ili pak one koje se beru kontinuirano. Od lisnatog povrća to su mini sorte matovilca, rikole, špinata, cikle i blitve, a od korijenastog mrkva, rotkvica, koraba, peršin listaš i luk vlasac. 

Jedno od najpopularnijeg minijaturnog povrća je rajčica koja je najbolje prihvaćena i kod nas. Njeni maleni plodovi su često ukusniji tj. slađi i aromatičniji u odnosu na običnu rajčicu. Sorte mini rajčice imaju i dekorativnu ulogu, a dolaze u različitim oblicima. Paprike su još jedno popularno povrće s mnogim minijaturnim sortama, a najviše povrća u mini verziji su čili sorte.

Možete uzgajati i mini cvjetaču, ali i druge kupusnjače. Na tržištu se mogu pronaći patuljaste sorte kupusa i brokule koje je lako uzgajati. Još jedna vrsta koja se često uzgaja kao mini povrće je mrkva koja voli puno sunca i vlage.


Tagovi

Mini povrće Baby povrće Uzgoj mini povrća Mini rajčica Mini paprika Mini cvjetača


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije