Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi krumpir
  • 18.06.2020. 13:30
  • Požeško-slavonska, Jakšić

Mladi krumpir za najviše tri dana nakon vađenja mora biti na stolu kupca

Članovi obitelji Nijemčević posadili su sortu la perla, vrlo popularnu kod brojnih proizvođača, jer vrlo rano daje visok urod krupnih gomolja.    

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 730
  • 34
  • 0

Mladi krumpir za najviše tri dana nakon vađenja mora biti na stolu kupca, naglašava Nenad Nijemčević dodajući da je glavni cilj pri ubiranju racionalno vađenje svih gomolja iz zemlje sa što manjim oštećenjima uz odvajanje kamenja i biljnih ostataka. Rane sorte su spremne za berbu od početka lipnja do sredine ljeta, stoga su članovi ove obitelji iz Jakšića prionuli vađenju.                 

"Ovaj je posađen krajem veljače i sada je dosegao zrelost za vađenje. Svaki se mora guliti, on nema kožicu na sebi ona sama pada prilikom pranja. Taj mladi ide odmah u prodaju on se ne skladišti, ide odmah u konzumaciju, kroz tri dana mora biti na stolu kupca“, rekao je Nenad Nijemčević.

Čuva se u podrumima i specijalnim podnim skladištima s odjeljcima no skladištenjem gomolji gube na masi. "Trebao bi ići u hladnjaču, ali mi ga nastojimo odmah prodati, vadimo koliko kupci traže. Ne smije imati klice. Kada krene klica prerastao je, jednostavno počinje iznutra truniti i nije za upotrebu“, otkriva Nijemčević.

Za dobar urod potrebne su brojne agrotehničke mjere

Kako bi što više bilo za upotrebu potrebne su brojne agrotehničke mjere od sadnje do vađenja gomolja. "Nakon sadnje ga ogrćemo i prekrivamo s folijama da zemlja dobije veću temperaturu, da krumpir raste. Nakon skidanja folije ide prihrana, nakon toga još jedno ogrtanje i dva do tri puta zaštita protiv bolesti“, nabraja Nenad.

Ogrtanje je mjera od izuzetne važnosti za uspješan uzgoj i za konačan cilj, dobar urod. 

"Sve se obavlja strojno. Raonici nagrću zemlju, da humak bude veći da ima prostora za rast. Od bolesti je najčešća plamenjača. Ona se javlja usred visokih temperatura i kišnih razdoblja. Krumpirova zlatica nam nije veliki problem jer se on povadi prije nego što ona počne uništavati nasad“, kaže proizvođač

Članovi obitelji Nijemčević posadili su sortu la perla, vrlo popularnu kod brojnih proizvođača, jer vrlo rano daje visok urod krupnih gomolja.    

"To je najraniji krumpir na tržištu, a prinos po jutru može biti od 15 do 20 tona. Naravno to ovisi o vremenskim prilikama, kiši i gnojidbi koja je najvažnija. Vremenske prilike u ožujku i travnju nisu bile povoljne, bila je suša, a sada ovaj period je izvrstan. Kiša je bogomdana“, otkriva Nenad.

Tražen tijekom cijele godine sa stabilnom cijenom

Mladi je tražen cijele godine, stoga problema s plasmanom, prema Nenadovim riječima, nema. "Cijena je stabilna. Mi krenemo s pet kuna, onda kad počnu pritisci na tržište rasti cijena pada, i dođe do tri kune, ali imamo stalne kupce koji uzimaju i traže robu.“

Inače, cijena u maloprodaji često doseže i puno više iznose od 5 kuna po kilogramu.

"To je više u pitanju plastenička proizvodnja, oni budu od 10 do 15 kuna. Ove godine se dosta traži. Starog na tržištu nema zbog te korone i uvoz je vjerojatno zakazao tako da ima dosta potražnje“, priča Nenad.

Obitelj Nijemčević, uzgaja i aroniju, lijesku, soju, kukuruz, kupus za kiseljenje i cvjetaču, a život na selu i rad u poljoprivredi ne bi mijenjali nizašto. "Svjež zrak, priroda, nema toliko zagađenja i prometa. Ja sam odrastao na selu pa mi je to urođeno i to volim. U grad ne bi išao nikada“, zaključuje.

Više o temi pogledajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Obitelji Nijemčević Agrotehničke mjere Cijena Prodaja Strojna obrada


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]