Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna prihrana
  • 13.06.2019. 12:00

Mlijeko, kopriva i humus - odlični za prihranu preko lista

Od ovih će pripravaka najviše imati koristi povrće kao što je rajčica, tikvice, krastavci, patlidžan ili krumpir.

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 8.567
  • 383
  • 1

Folijarna prihrana je prihrana preko lista i danas se kao koristi kao redovna agrotehnička mjera u ishrani biljaka. Može se izvoditi nekoliko puta tijekom vegetacije, povećava otpornost biljaka na različite štetnike i oboljenja, ali povećava i prinos te kvalitetu plodova. 

U slučaju da ne želite koristi kemijska sredstva u prihrani biljaka, više je načina da im osigurate kvalitetnu prihranu preko lista, a u tome će vam pomoći druge biljke, mlijeko i humus. 

Mlijeko kao najpoznatije folijarno gnojivo

Jedan od najpoznatijih pripravaka koje, vjerujem, svi ovih dana koristimo kako bi prvenstveno zaštitili rajčicu, tikvice, krastavce, patlidžan ili krumpir je onaj s mlijekom. Recept je jednostavan: 1 dio mlijeka i 10 dijelova vode. Najbolje je koristiti domaće, sirovo mlijeko, ali u nedostatku toga, poslužit će i ono svježe iz trgovine. 

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijekom biljke možete špricati nakon svake kiše ili svakih tjedan do deset dana. U slučaju da nemate prskalicu, probušite rupice na čepu plastične boce i jednostavno pošpricajte po povrću. Ovim će postupkom posao čak biti prije gotov (pišem iz iskustva). 

Smrdljiva kopriva jača biljke

Na drugom mjestu je kraljica kopriva od koje možete napraviti odlično gnojivo kojim možete biljke zalijevati ili također špricati. No, tu treba biti jako oprezan. Kod zalijevanja se gnojivo od koprive koristi 1:10 (jedan dio gnojiva, deset dijelova vode), a kod špricanja lišća čak 1:50! U slučaju da je koncentracija prejaka, možete spržiti list. 

Koprivu možete miješati i sa gavezom i sljezom jer ćete tako dobiti kompleksno NPK gnojivo.

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Upozorenje za one koji nikada nisu baratali gnojivom od koprive - jako, jako smrdi pa svakako koristite rukavice prilikom prskanja. 

Smutite glistenjak ili kompostirani humus

Za folijarnu prihranu je odličan i humus, bilo da je nastao kompostiranjem u vašem vrtu ili ste ga kupili kao gotov proizvod kao što je glistenjak. 

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Na 1 do 2 dcl glistenjaka ili humusa koristite 1 litru vode. Ostavite potopljeno preko noći. Procijeđenu tekućinu razrijedite s 10 dijelova vode (dakle, na jednu litru smjese ide litra vode) te njome pošpricajte biljke. 

U slučaju da koristite prskalicu, jako dobro procijedite ovu smjesu jer će vam inače začepiti dizne. 

Osim ova tri "recepta" za folijarnu prihranu možete koristiti i kupovna organska gnojiva, ali prije špricanja dobro pročitajte upute kako biste ih mogli razrijediti u pravilnom omjeru. 

Biljke špricajte ili ujutro nakon ili navečer prije rose. 


Tagovi

Folijarna prihrana Špricanje lista Mlijeko Glistenjak Gnojivo od koprive Omjer


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.