Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čičoka
  • 20.11.2022. 16:30
  • Murtenica

Na Murtenici umesto đumbira - čičoka?

Krtolu je Veliša Petrović dobio od komšije i posadio ga na proljeće, a na jesen kad je na red došlo vađenje plodova dočekalo ga je pravo iznenađenje.

Foto: Depositphotos/Studiobarcelona
  • 339
  • 13
  • 0

Iako su sela na udaljenim obroncima Murtenice kod Nove Varoši u Srbiji sve praznija, mladi Veliša Petrović odlučio je da ostane u Draglici, koja je upravo po dragim licima koja u njemu žive i dobila ime. Ovaj mladić ne bježi od poslova na imanju, pa je tako odlučio da na svojim parcelama posadi i đumbir, koji je zbog svojih ljekovitih svojstava veoma tražena biljka, prenosi RINA.

Krtolu je dobio od komšije i posadio ga na proljeće, a na jesen kad je na red došlo vađenje plodova dočekalo ga je pravo iznenađenje.

"Kad sam vidio da se sjeme lijepo primilo, već sam pričao kako eto i đumbir može da rodi u ovim našim planinskim krajevima. Nakon nekih prvih mjesec dana vidio sam da raste nešto čudno što do sad nisam vidio, sa žutim cvijetom. Komšije su pomislile da nije suncokret, ali pošto nismo imali iskustvo sa đumbirom do sad, pomislili smo da to tako možda treba i pustili i dalje da raste, provjerit ćemo kad rodi", kaže za ovu agenciju Petrović.

Prvo je primijetio žuti cvijet (foto: R. Vojnović)

Kako dalje piše Mondo, umjesto zdrave namirnice đumbir koju je htio da posadi, rodila je čičoka, divlji krompir koji se ne viđa tako često u ovom kraju.

Krtole čičoke se mogu vaditi u novembru, ali možemo da ih ostavimo u zemlji do proljeća i vadimo po potrebi do aprila. Krtole koje se vade u jesen su malo gorke, dok su proljetne slađe zbog pretvaranja inulina u fruktozu. 

Inače, to je višegodišnja biljka koja na istom mjestu ostaje duži niz godina. Čičoka se gaji izvan plodoreda u posebnom dijelu vrta na osunčanom terenu ili u slaboj sjenci. Njeni zahtjevi prema zemljištu su mali, ali preferira rastresita zemljišta sa pH vrijednošću 6-7,5.


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potječe iz središnje Amerike, a već u pretkolumbijsko doba bila je proširena po cijeloj Americi, gdje je domaće stanovništvo koristilo gomolje kao zimsku namirnicu. Prema... Više [+]

Tagovi

Đumbir Sadnja semena Čičoka Veliša Petrović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...