Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski češnjak
  • 05.12.2020. 16:30
  • Požeško-slavonska, Brestovac

Na OPG-u Ugrin i Vlastnik proizvodi se i vlastito sjeme ozimog češnjaka

Marijana Ugrin i Vanja Vlastnik odlučile su udružiti svoje OPG-ove, a kako bi olakšale proizvodnju slavonskog ozimog češnjaka, ove godine kupile su sadilicu. 

Foto: Poljoprivredna tv
  • 541
  • 179
  • 0

Slavonski ozimi češnjak biološko je naslijeđe istočne Hrvatske, a naširoko je poznat po svojoj kvaliteti. Marijana Ugrin i Vanja Vlastnik iz Brestovca odlučile su udružiti svoje OPG-ove, a kako bi olakšale proizvodnju, ove godine kupile su sadilicu. 

Trenutno OPG Ugrin ima pola jutra, odnosno tri tisuće kvadrata, a posadili su 100 kilograma sitnijeg češnjaka. Obitelj Vlastnik na površini od 1.250 kvadrata također je posadila 100 kg, ali onoga krupnijeg. 

"Sadimo ga početkom 10. mjeseca, a sve ovisi isključivo o vremenskim uvjetima. Prvo krećemo sa zaoravanjem stajskog gnojiva i onda ide usitnjavanje zemlje pa sadnja. Vrijeme ne treba biti niti pretoplo niti prehladno, zemlja ne smije biti blatna da bi se mogli ući u nju“, kaže Marijana za Poljoprivrednu televiziju.

Najbolje pretkulture su kupus, rajčica i paprika

Inače, jesenski češnjak niče na 3°C, a razvijena biljka otporna je na niske temperature, pa čak i do -30°C. Tlo mora biti drenirano, a dobre pretkulture su kupus, rajčica i paprika. Što se tiče štetnika i bolesti, oni dolaze kada je vrijeme ljepše i toplije te je tada potrebno obaviti zaštitu.

"Od špricanja i tretiranja imamo jedino protiv crva i plamenjače. Plamenjača dolazi kada je mokro tlo i velika vlaga, a sunce ugrije. Tada listovi od luka počinju dobivati fleke. Kada ga napadne crv, listovi se krenu kovrčati i onda ga moramo špricati", objašnjava Vanja dodajući da se svakidan poje mora obilaziti. 

"Ujutro možemo biti u polju i ne mora biti ništa, ali u roku par sati on može pokazati već rezultate crva“, dodaje. Travu suzbijaju s dva kopanja i plijevljenjem.

Kao i kod ostalih vrsta, kod sadnje se još mora obratiti pozornost na razmak između redova, a dubina mora biti između četiri i šest centimetara. 

Vlastita proizvodnja sjemena

"U samom početku sjeme smo kupili od mladih poljoprivrednika, a nadalje smo se odlučili za vlastitu proizvodnju. Nakon što luk izraste gore ima bobice koje se suše. Izvađene glavice budu relativno male i ponovno se raščešljavaju i sade i nakon tri godine imamo ponovno svoj luk. Svake godine obavljamo generaciju kako bi bila nova“, pojašnjava Vlastnik, a istu metodu koristit će i OPG Ugrin.

Da bi se češnjak dobro uskladištio potrebno ga je nakon vađenja raširiti i dobro osušiti. Zatim mu se odstrani stabljika i ostavi korijen kako bi se što duže očuvao. "Prodajemo ga isključivo na kućnom pragu i nadamo se da će potražnja biti što veća i da ćemo svoju proizvodnju moći proširiti", ističe Marijana. 

S prodajom je zadovoljna i Vanja. "Plasirali smo ga u 250 gramska pakiranja, pola kilograma, i ove godine smo počeli s pletenjem vjenčića, također od pola kilograma." Kod češnjaka se najčešće očekuje prinos jedan naprema sedam, tako da će sugovornice iduće ljeto imati svaka sedamsto do osamsto kilograma.

Više o sjetvi, prinosima i štetnicima ozimog češnjaka možete saznati u videu:


Tagovi

OPG Ugrin OPG Vlastnik Ozimi češnjak Sjetva Štetnici Prinosi Prodaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P