Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica
  • 27.04.2020. 18:00

Na rajčici i paprici se javljaju dvije vrste pepelnica koje mogu smanjiti urod i do 70%

Pepelnica se lako pojavljuje i razvija u uvjetima visoke vlage i optimalnih temperatura od 25 do 28°C, a uzrokuju je dvije vrste gljiva od kojih se najčešće javlja Laveillula turica.

Foto: Flickr/Scot Nelson
  • 8.455
  • 318
  • 0

Pepelnica na rajčici i paprici je bolest koja se uglavnom javlja na biljkama u zatvorenom prostoru i ovisno o uvjetima može nanjeti velike štete pogotovo krajem ljeta i početkom jeseni. Iako na otvorenom polju ne uzrokuje ekonomski značajne štete, ipak ju ne treba zanemariti.

Što uzrokuje praškaste plijesni i na kojim se kulturama najčešće javljaju?

Lako se pojavljuje i razvija u uvjetima visoke vlage zraka od 52 do 72% i optimalnih temperatura od 25 do 28°C.

Pepelnicu uzrokuju dva patogena

Prvi i najčešći uzročnik pepelnice rajčice je Laveillula turica kod koje se na gornjoj strani lista pojavljuju svjetlo-žute zone u obliku pjega ili mrlja, a kod jačeg intenziteta zaraze može se pojaviti i sivo bijela prevlaka, uglavnom s donje strane lišća. Razvojem bolesti dolazi do uvijanja listova, a kasnije i do sušenja i nekroza.

U slučaju zaraze Oidium neolycopersici karakteristična sivo- bijela prevlaka se razvija na gornjoj strani lista i jasno je uočljiva.

Glavna simptomatološka razlika između ove dvije vrste uzročnika pepelnice je što se kod jedne prevlaka javlja na gornjoj, a kod druge na donjoj strani lista.

Kod zaraze paprike listovi otpadaju

Pepelnicu paprike najčešće uzrokuje gljiva Leveillula taurica, a simptomi su kao i kod rajčice. Na naličju nastane prljavo bijela prevlaka, a listovi žute, uvijaju se i suše. Na kraju, za razliku od rajčice kod koje listovi ostaju visjeti na biljci, kod paprike oni otpadaju.

I na paprici se može javiti pepelnica uzrokovana Oidium neolycopersici, ali rjeđe nego kod rajčice.

Smanjenje prinosa i do 70%

Osim simptoma koji umanjuju vrijednost i estetiku, pogotovo kada je riječ o ukrasnom bilju, kod pepelnica plodovitog povrća značajan je utjecaj i na urod i kvalitetu plodova.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama rajčice i paprike

Bez provođenja mjera zaštite, urod se može smanjiti i za 70%, a na plodovima nastaju simptomi nalik opržotinama.

Preventivne i kemijske mjere suzbijanja

Suzbijanje je otežano jer se gljivice razvijaju i u unutrašnjosti biljnog tkiva. Od preventivnih mjera značajna je dezinfekcija unutar plastenika i iznošenje biljnih ostatka, kao i uništavanje korova.

  • Za zaštitu rajčice i paprike od Laveilulla turice su prema FIS bazi dozvoljeni fungicidi Signum, Nativo 75 WG, Pointer i Ortivo.
  • Za zaštitu od obje vrste (Oidium neolycopersici i Laveilulla turica) su to: Chromosul 80, Kumulus DF, Sulgran i Microthiol Special Disperss.

Kod primjene fungicida treba voditi računa o tome uzgajaju li se kulture na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, zatim o karenci i broju tretiranja u sezoni ili vegetacije, a sve to navedeno je u uputama proizvođača zaštitnih sredstava.

Kako do dobrog uroda rajčice?

Od prirodnih sredstava tu je i soda bikarbona koja je odlično sredstvo za zaštitu biljaka rajčice, a osim pepelnice može se koristiti i u borbi protiv plamenjače i antraknoze. Njena otopina stvara alkalnu sredinu na površini biljne mase što ne odgovara patogenima za njihov rast. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim tvarima (primjerice, s mlijekom).

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Pepelnica rajčice Pepelnica paprike Oidium neolycopersici Laveillula turica Bolesti povrća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]