Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva šargarepe
  • 20.04.2019. 07:00

Na šta treba obratiti pažnju kod setve šargarepe

Svo korenasto povrće, između ostalog i šargarepa, dolazi nakon povrća za koje je zemljište za prethodni usev bilo đubreno kompostom ili stajskim đubrivom. Dobri predusevi za šargarepu su mahunarke, žitarice i trave, a loši korenasto i krtolasto povrće.

Foto: Depositphoto/NeydtStock
  • 1.389
  • 39
  • 0

Setva šargarepe obavlja se na dubini od 1,5 do 2 cm, u zavisnosti od tipa zemljišta. Tlo za uzgoj šargarepe treba biti plodno, duboko, struktuirano, humusno, peskovito, toplo i ocedno. Kod uzgoja mrkve na teškom, zbijenom i plitkom tlu dobije se često račvast koren, blede boje, žilav i kao takav, gubi na upotrebnoj vrednosti. Optimalan pH zemljišta je 6,5 - 7. Kvalitet tla ima najveći uticaj na razvoj i rast pravilnog korena. Vrlo važan faktor u proizvodnji šargarepe je plodored.

Zbog različitih bolesti i štetočina, šargarepa se ne bi trebala uzgajati na istoj površini bar četiri do šest godina. Svo korenasto povrće, između ostalog i mrkva, dolazi nakon povrća za koje je zemljište za prethodni usev bilo đubreno kompostom ili stajskim đubrivom. Dobri predusevi za mrkvu su mahunarke, žitarice i trave, a loši korenasto i krtolasto povrće.

Izbor hibrida prema vremena dospevanja mrkve 

Šargarepa se kod nas može uzgajati u svim područjima. Trebalo bi odabrati seme poznatih hibrida, koji najbolje odgovaraju proizvodnim uslovima i načinu korišćenja. Prema dužini vegetacije, razlikuju se: rani, srednje kasni i kasni hibridi. Ako nije suviše hladno, uz prikladnu vlažnost zemljišta, rani hibridi mogu se sejati od kraja februara i u martu, a srednji i kasni hibridi seju se od maja do kraja juna. Kasni hibridi rastu duže vremena i daju veće prinose. Izbor hibrida obavlja se, u prvom redu, prema dospevanju šargarepe, odnosno, dužini vegetacije, obliku, njenoj otpornosti prema pojedinim bolestima kao i dužini korena šargarepe.

Sеjanje u trakama za pravilan razmak korenastog povrća, salata i cveća

Kod odabira semena, prioritet treba dati piliranom semenu jer je takvo seme glavni preduslov za dobar raspored na setvenim trakama, a samim tim postiže se i dobar raspored biljaka nakon setve. Danas se još u proizvodnji koristi i kalibrirano seme, koje takođe može osigurati preciznu setvu. Setvena norma zavisi od namene potrošnje.

Optimalna temperatura za nicanje šargarepe

Kod setve za svežu potrošnju (setva na gredice) setvena norma iznosi 1.800.000 semenki, pri razmaku od 1,9 cm, a kod proizvodnje za industrijsku potrošnju, setvena norma je nešto manja, 1.100.000 semenki, sa razmakom 3,1 cm. Cilj u proizvodnji industrijske šargarepe je krupnoća korena, zbog veće iskorišćenosti u preradi. U povoljnim uslovima, seme niče za 8 do 15 dana. Kod ranije setve, uslovi su nepovoljniji pa nicanje traje 20 do 25 dana.

Optimalna temperatura za nicanje mrkve je 18 - 20 ºC. Visoke temperature, uz nedostatak dovoljne vlažnosti zemljišta, negativno deluju na sklop i kasniji razvoj korena. U mediteranskom području, šargarepa se može sejati od ranog proleća do kasne jeseni.

Kada postoji opasnost od pojave mraza, preporučljivo je pokrivanje sa lutrasilom ili agril folijom. Takvim načinom uzgoja omogućuje se proizvodnja i potrošnja tokom čitave godine.

Autor: diplomirani inžinjer agronomije, Ljubomir Peričić


Tagovi

Uzgoj šargarepe Setva u trake Korenasto povrće