Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana ili ukras
  • 17.08.2019. 12:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Najljuća papričica na planeti raste u Ćupriji

Kada se pomenu ljute papričice koje nisu odomaćene na našim njivama misli se na čili, meksičke, koje su kod nas sinonim za žestoku ljutinu. Pomislili ste na halapenjo, habanjero? Ima ih još za koje mnogi od nas nisu čuli. I to mnogo. Ovo su samo neke koje smo viđali širom Srbije, a došle su sa različitih meridijana i krasi ih neverovatna ljutina.

Foto: Biljana Nenković
  • 6.272
  • 98
  • 2

Ljute papričice neobičnih boja i oblika kod nas u regionu uglavnom završe na terasi ili žardinjeri kao ukras. Međutim, svaka od njih potiče iz različitih područja sveta i baš tamo su ljuti ili obavezni sastojak autohtonih kuhinja. Kao što su različitog porekla, tako su i različite veličine i što je još važnije - ljutine. Kod pojedinih sorti ljutina ide do neslućenih razmera.

Jedan od naših poznatih proizvođača čili paprika, Živojin Antić iz Ćuprije, poznaje preko 260 vrsta. I tvrdi da je prapostojbina svih ljutih papričica daleki Trinidad i Tobago. Neke od tih vrsta na samom su vrhu lestvice po broju skovila - jedinica za merenje ljutine. Čili paprike karakteriše koloritnost, ne samo ploda, već i stabla i lista. Često se dešava da je boja ploda i lista istovetna, pa i sama peteljka je boje paprike u zrenju.

Najduža i najmanja papričica

Dogba je najduža ljuta papričica na svetu i njen plod može da poraste i preko 20 centimetara. Njena postojbina je Indija. Njena ljutina meri se do 40.000 skovila. S druge strane, najmanja ljuta papričica, čiji plod je promera tek pet milimetara je čaparita i ona dolazi iz Meksika. Ljutine je do 100.000 skovila i kada sazri plod menja boju od zelene u žutu.

Najmanja ljuta papričica, čiji plod je promera tek pet milimetara je čaparita i ona dolazi iz Meksika

Ljubičaste paprike su posebna priča i mi ih viđamo često kao ukras. Nekoliko nijansi te boje govori o različitom poreklu i ljutini. Rojal blek (royal black) je poreklom iz Engleske, tamnoljubičaste je boje i ljuta je 25.000 skovila.

Njena posestrima je trinidad purpul kofi (trinidad purple coffe). Dolazi baš sa Trinidada i Tobaga sa ljutinom od 50.000 skovila i njenu ljutinu uslovljava količina sunca koju dobija. Postoji i ljubičasta bolivian reinbov iz Bolivije.

Papričica crne boje nosi ime drakula pepers (drakula peppers), koja vodi poreklo iz Kanade i krasi je ljutina od 50.000 skovila.

Karolina "kosač" po ljutini

A da bismo dokučili razliku u ljutini, mora se nešto znati i o najljućoj papričici na svetu. I nju smo pronašli u Ćupriji kod Živojina Antića, a njeno poreklo su SAD. Naime, paprika nazvana karolina riper (carolina reaper), (reaper - znači kosač), ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu.

Uzgajivač Ed Kari iz Južne Karoline je četiri godine radio na pravljenju najljuće papričice. Na Skovilovoj skali ljutine dostigla je 2,2 miliona skovila. Poređenja radi, to je za 200.000 jedinica ljuće od sastava suzavca ili biber spreja.

Papričica crne boje nosi ime drakula pepers

Karolina kosač tako je skinula sa trona doskorašnju rekorderku - trinidad moruga škorpion, koja ima prosečno 1,2 miliona skovila. Kod nas popularne feferone imaju od 100 do 500 skovila. Halapenjo ima od 2500 do 8000, a habanjero od 100.000 do 350.000 skovila.  

Na Balkanu vole ljuto, ali malo. Pikantno. Možda je zato razumljivo što nama nepoznate sorte radije držimo kao ukras među cvećem. 


Foto prilog


Tagovi

Ljute papričice Čili Feferone Skovil Karolina riper Trinidad moruga Dogba Čaparita


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]