Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 05.03.2019. 18:00

Naklijavanje krumpira smanjuje troškove proizvodnje

Prednost naklijalog i prerezanog krumpira za sadnju je to što krumpir niče ranije, bolje se ukorjenjuje, ima ujednačen porast. Također, dobijemo krtole s većom mogućnosti klijanja, a sam period vegetacije je nešto kraći.

Foto: Bigstockphoto/Gagodesign
  • 3.772
  • 422
  • 0

Bliži se vrijeme za sadnju krumpira. Zapravo, u južnim dijelovima je sadnja zasigurno već i počela. 

Za postizanje većeg i kvalitetnijeg prinosa preporučuje se sadnja naklijalih i prerezanih (presječenih) krtola krumpira, savjetuje stručnjak Nenad Erceg. Time utječemo na smanjenje ukupne količine krumpira po hektaru za sadnju što sve utječe na smanjenje troškova proizvodnje, jer cijena sjemenskog krumpira predstavlja značajnu stavku u procesu same proizvodnje.

Priprema krtole za naklijavanje 

Većina proizvođača uglavnom posjeduje vlastita skladišta ili posebne objekte u kojima se obavlja proces naklijavanja gdje se kontrolira temperatura i svjetlost kao limitirajući faktori u procesu naklijavanja.

Objekti moraju biti dobro provjetreni i dezinficirani da bi krtole ostale zdrave i dobro naklijale sa zdravom i jakom klicom.

Krumpir koji je namijenjen za sjeme u skladištima čuva se na temperaturi od 3 do 4°C i taj proces traje od vađenja do početka naklijavanja oko 5 mjeseci.

Kako uzgajati i imati krumpir cijele godine?

Tijekom procesa naklijavanja krtole sa obično stavljaju u drvene ili plastične gajbe u dva reda ovisno od dubine gajbi. Veličina krtola može se kretati od 50 -70 gr.

Naklijavanje obično traje  od 50-60 dana što sve ovisi od regulacije temperature i svjetlosti u objektu. Početna temperatura trebala bi biti iznad 15°C, a vlažnost zraka oko 90 % prvih par tjedana. Potrebno je mijenjati položaj gajbi od dolje prema gore da se dobiju ujednačene klice tj iste debljine i boje.

Kakve su to kvalitetne klice?

Kada se pojave klice dužine od 1 do 1,5 cm postepeno se smanjuje temperatura i pojačava se svjetlost. Snižavanjem temperature usporava se proces naklijavanja.

Kvalitetnim klicama smatraju se one koje su dužine 2-2,5 cm, kratke i debele karakteristične prema sorti obično zelene, roze ili ljubičaste boje.

Uzgojite krumpir na starinski način - pod slamom

Rezanje krumpira treba započeti 2-3 tjedna prije sadnje obavezno s dezinficiranim nožem i na ovaj način od jednog krumpira dobijemo, ovisno od sorti krmpira, 3-4  gomolja za sadnju.

Prednost naklijalog i prerezanog krumpira za sadnju je to što krumpir niče ranije, bolje se ukorjenjuje, ima ujednačen porast. Također, dobijemo krtole s većom mogućnosti klijanja, a sam period vegetacije je nešto kraći. 


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Uzgoj krumpira Krumpir Naklijavanje krumpira Rezanje krumpira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]