Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje povrća
  • 27.11.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Buđanovci

Nakon branja paprike u plasteniku, đubrenje i odmor zemljišta

Pored toga što je dobro rodila na otvorenom i paprika u plasteniku dala dobar i kvalitetan rod. Bila je i dobra cena, a ovih dana se očekuje i poslednje branje. Ostalo je samo i pripremiti zemlju za narednu sezonu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 269
  • 12
  • 0

Paprike je u Sremu ove godine bilo i na otvorenom polju, ali i u plastenicima. Ovih dana se završava berba ovog povrća u zatvorenom prostoru. Mnogi su kao drugu ili treću biljnu vrstu tokom ove proizvodne godine u plastenicima zasadili upravo papriku. Jedan od takvih je i Slobodan Perić iz Buđanovaca koji je zadovoljan prinosom, ali i cenom.

Vegetacije više nema jer je hladno vreme, a, kako kaže Perić, po jednom struku, a ima ih 5.000, rod će biti oko jednog kilograma.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

"Prinos nije loš do sada. Očekivano je da rod bude kilogram po jednom struku jer smo papriku kasno rasadili. Ostaje nam još jedno branje, a to će biti za nekoliko dana jer je već zahladilo. Vegetacije više nema, paprika je pokrivena agrilom u plasteniku kako bi još ovo što je ostalo sazrelo", kaže Perić.

Sledi đubrenje i odmor zemljišta

Ovaj povrtar razmišlja i o novoj proizvodnji. Nabavio je stajnjak koji će biti razbacan po plasteniku, a tako će, kaže, proizvodnja biti bolja i kvalitetnija. Posle paprike plastenici će biti prazni, kako ne bi kasnio sa proizvodnjom sledeće godine.

Za ovu godinu preostalo je još jedino branje

"Kada završimo papriku neću ništa stavljati u plastenik kako bi se zemljište malo odmorilo, a i kako ne bih kasnio sa proizvodnjom na proleće. Nabavio sam i stajsko đubrivo što je veoma važno jer će zemljište dobiti sve one organske materije koje su mu potrebne, a sve ono što naredne dve tri godine bude u plasteniku biće kvalitetnije i zdravije. To đubrivo je daleko bolje od mineralnih ili vodotopivih tako da obavezno na svake dve tri godine plastenike đubrim ogorelim stajnjakom."

Rasturanje i zaoravanje stajnjaka treba sinhronizovati

Poljoprivrednici već uveliko đubre svoje njive, u voćnjake i plastenike. Stanjak je vrlo značajno organsko đubrivo i prava hrana za siromašno zemljište, jer popravlja njegove fizičke, hemijske i biološke osobine. Stanjak bi trebalo odmah zaorati, jer svakim danom on gubi sva svojstva koja su hranljiva za zemljište i zbog kojih se i unose.

Prednosti i mane stajnjaka i kojim mašinama ga uneti u zemlju?

Rasturanje i zaoravanje stajnjaka treba sinhronizovati, a dubinu uskladiti planiranom setvenom kulturom. Potrebno ga je uneti na veću dubinu, ukoliko se seju okopavine, a na manju ukoliko se radi o strnim žitima. Zemljišta na kojima planirano podizanje višegodišnjih zasada, zahtevaju veće količine stajnjaka, do 50 tona po hektaru i veće dubine zaoravanja do 60 cm. Inače, stručnjaci preporučuju unos od 10 do 20 tona stanjaka svake treće ili četvrte godine.

Pored paprika, uzgoj i kupusa

Slobodan Perić je i dugogodišnji proizvođač kupusa. Upravo zbog toga je i ove godine na svojim njivama rasadio kupus koji je, kaže, dobro rodio. Kupus prodaje kući na veliko, a trenutna cena je 20 dinara po kilogramu, a uskoro i tu očekuje kraj sezone.

Paprika je ovih dana "držala" dobru cenu

Podsetimo, cena paprike pre nekoliko dana bila je 120 dinara po kilogramu, a da li će tako biti i kod poslednjeg branja - pitanje je. Perić na kraju kaže da će i paprike i kupusa biti i sledće godine, što na njivi, što u plasteniku.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj paprike Slobodan Perić Stajnjak Đubrivo Odmor zemljišta Cena paprike Unos stajnjaka Uzgoj kupusa


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".