Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača u kolovozu
  • 26.08.2022. 07:30

Nakon kiše stiže plamenjača - kako ojačati biljke i spriječiti razvoj bolesti?

Pad temperature, visoka vlaga i jutarnja magla mogu dovesti do pojave plamenjače. Držite se nekoliko pravila za oporavak biljaka i sprječavanje daljnje zaraze

Foto: Depositphotos/SaraTM
  • 4.829
  • 285
  • 0

Kiša koja nam je stigla proteklih dana, a ponegdje će padati i u sljedećim, donijela je osvježenje kako za ljude, tako i za biljke. No, pad temperature, visoka vlaga i jutarnja magla mogu dovesti do pojave plamenjače. 

Simptom je pahuljasta ili brašnasta gljivica koja se razvija s donje strane listova plodonosnog povrća. Na njegovoj gornjoj strani, pak, javljaju se žute ili smeđe mrlje. Stariji listovi su obično najjače zahvaćeni. Biljka pod njenim utjecajem postaje kržljava i osjetljiva na sekundarne infekcije kao što je, primjerice, siva plijesan

Optimalne temperature za razvoj plamenjače su oko 20 C° i visoka vlažnost zraka.

Ako ju primijetite, prvo uklonite oštećeno lišće te ga iznesite iz vrta kako se bolest ne bi širila dalje. 

Prvo i osnovno - prihranite biljke 

Najvažnije je ojačati biljke kako bi mogle izdržati i premostiti ovo stresno razdoblje jer, kako znamo, već idući tjedan nas ponovo čekaju visoke temperature i sušno razdoblje. 

Prihraniti možete i folijarno (Foto: Depostiphotos/photographee.eu)

Dakle, prvenstveno ga prihranite, čak dva puta tjedno, a što možete učiniti ekološkim gnojivima i pripravcima na bazi bilja, kao što su kopriva, gavez, prirodni NPK i sl. Možete ih zaliti ili pak prskati lišće, folijarno. Prihranu obavljajte nakon kiše. 

Zaštitite rajčicu, krumpir i patlidžan od plamenjače prirodnim pripravcima

Također, oko biljke možete dodati dvije - tri šake glistenjaka te zaliti vodom ili razmutite peletirano gnojivo te zalijte tom tekućinom. Držite se mjera jer ćete inače spaliti bilje. 

Spriječite daljnji razvoj 

Kako bi spriječili razvoj bolesti kao što je plamenjača, rajčice, krastavce, tikvice, ali i paprike, patlidžane i drugo plodonosno povrće špricajte pripravkom od mlijeka.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo bilje

U slučaju da je plamenjača zahvatila rajčicu, odrežite škarama zaražene bočne grančice, ali zaperke ostavite. Iz njih se mogu formirati novi plodovi koji će nadoknaditi gubitak u onima zahvaćenim oboljenjem.

Plamenjača tikvenjača: Kako ju prepoznati, spriječiti i liječiti?

Jedna od mjera protiv ove bolesti je i čupanje korova između redova i oko biljaka kako bi imale što više zraka. Također, oko njih postavite suho sijeno ili slamu kako bi se smanjilo nakupljanje vlage u međurednom i razmaku u redu. To učinite nakon što se kiša ispada i zemlja malo prosuši. 


Tagovi

Plamenjača Bolest rajčice Bolest krastavaca Zaštita bilja Prihrana bilja Žute mrlje Simptomi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.