Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Grden
  • 10.08.2017. 07:30

Neće nitko delat, svi bi radili na tipku i s klimom iza leđa

U Zagorju je u tijeku berba krastavaca koje na svojem OPG-u od 2,5 hektara bere i Josip Grden s istoimenog gospodarstva. Urod je dobar, ali pronaći radnika je problem.

Foto: OPG Grden
  • 8.693
  • 430
  • 0

Ovih je dana na OPG -u Josipa Grdena u Hižakovcu u Donjoj Stubici radno, jer u tijeku je berba krastavaca na oko 2,5 hektara zemlje. Josip je kooperant Podravke koji skupa sa članovima tamošnje Udruge povrćara i cvjećara Krapinsko -zagorske županije, isporučuje tom gospodarskom divu svoje povrće, uz još petnaestak kooperanata.

Godišnje im gospodarstvo Grden isporuči oko 5 tona krastavaca čija je otkupna cijena od 50 lipa do 4 kune, ovisno o klasi. Na kućnom pragu i po narudžbi, supružnici uspiju prodati i do dvije tone krastavaca koji se inače sortiraju u četiri klase. Povrtnice se, dok traje berba odvoze u Bedekovčinu u tamošnju sortirnicu a otkup povrća započinje 1. srpnja i traje do 15.listopada. Za ugostitelje, doznajemo, cijena krastavaca stoji oko 6 odnosno ekstra klasa je 10 kuna.

OPG Grden

Kada je o isplati riječ, Podravka korektno ispunjava svoje obaveze odnosno isplata je 60 dana nakon zadnje isporuke robe. Povrće koje raste na otvorenom kod radišnog Zagorca svaki se drugi dan (od)vozi u Bedekovčinu gdje dolaze i drugi povrćari sa svojom robom.

Zagorje dobro podneblje za uzgoj povrća

Zagorje se pokazalo i kao odlično podneblje za uzgoj krastavaca ali i drugog povrća, jer kako kaže naš sugovornik, zasad imaju zdravu vodu i zemlju koja je u drugim dijelovima Hrvatske dosta onečišćena. Od povrćara, Podravka ubuduće u otkupu namjerava startati i sa feferonima koje OPG Grden također uzgaja, ljute i slatke. Iako su ovih dana bile velike vrućine berači kod Grdena radili su punom parom od 9 ujutro do 14 te od 17 sati do 21.

"Da bi se podnijela vrućina popiješ litru vode, staviš šešir na glavu i bereš povrće, krene se rano i postepeno se griješ pa se na visoke temperature tijelo i navikne", priča Grden. Dnevno se dodaje ubere i do tristotinjak kilograma krastavaca koji rastu na mrežu i uz stupove". Sretni su supružnici i da ih je nekako zaobišlo nevrijeme koje je dosad uvelike pogađalo dijelove Zagorja. Oni su kažu u blizini "pucača" protugradne obrane pa je to smatraju "zahvalniji dio priče".

Nema sezonaca za rad na polju

Drugi je, a lošiji, što ne mogu iznaći sezonce za rad na polju, a ako se tko i javi, to su uglavnom starije osobe.

"Neće nitko delat, svi bi samo radili na tipku i s klimom iza leđa", ogorčeno zbori Grden, ljutit i što se diže tolika buka oko visokih temperatura. Posebice jer kaže i prije je "kurilo" do 33 i 35 a sijeno se ipak (po)kosilo, nije se znalo ni za frižider a ni hladnu kolu. Ljudi su se smatra ulijenili i razmazili, a o mladima neće zboriti jer studente ističe za njivu "nemreš dobiti", ni za dnevnicu od 20 kuna po satu, jer im je kažu malo.

"To ti je robija, delati za nikakve novce", opći je komentar rada na polju. Podravka je doznajemo povćarima dala sjeme, to više jer imaju banku sjemena, a sve se više ide i na sijanje starih sorti. Zadrugari za sada siju tri vrste krastavaca koje su dobrog okusa i nemalo otporne na bolesti. Krastavci su, smatra naš sugovornik, jedno od najtežih povrća za (o)čuvati, valja ga brati svaki dan jer brzo "prerasta" a i plamenjača ga napada u sezoni. Kada je o uzgoju riječ, hrvatsko tržište traži krastavce, proizvodimo ga tek 15 posto a ostatak uvozimo nemalo iz Makedonije i Srbije. Grdeni su zadovoljni jer su zadrugari već uhodana ekipa, a pravi su zamašnjak svemu dali poljoprivrednici Josip i Vladimir Bajs.

Ponosan je Zagorec i na urod(e) meksičkog krastavca (komad stoji 10 kuna a teži i do pola kilograma) kojeg također imaju na svojim poljima i to sa bodljama i bez njih. Posadili su tu egzotičnu kulturu kojoj dobro odgovara zagorsko tlo, ovih dana cvjeta dok će se u rujnu plodovi brati. Biljka je to koja dobro napreduje (raste kao običan krastavac), okusa je po tikvi a po branju može stajati i do šest mjeseci.

Polje s krastavcima i paprikom

Paprike roge, babure, rajčica, patlidžani

Uzgajaju supružnici i industrijsku rajčicu odnosno patlidžan (u prosjeku 7 kuna za kilogram) ciklu, mrkvu te paprike babure, paradajzerice i roge. Potonje (uskoro će ići za zimnicu) im stoje 10 kuna za kilogram dok su druge dvije po osam. Gospodarstvo obitelji krase i stabla kaki odnosno nashi jabuka. Potonja izgledom podsjeća na jabuku a okus ima po kruški. Posadili su ih više iz znatiželje i pokazalo se da su voćke dobro uspjele pa razmišljaju o još nasada. Nashi se jabuke mogu cijepiti odnosno razmnožiti na "divljaka", podlogu dunje i(li) kruške objašnjava naš sugovornik

Grdeni nemaju stranicu već kažu samo mail (opg.grden@gmail.com) preko kojega ih kupci kontaktiraju. Otkako je i supruga našeg sugovornika, Darinka ostala bez posla, žive kažu od gospodarstva na kojem se valja dobro oznojiti kako bi se i imalo, ali rad im ne pada teško. O tome primaju li poticaje od države gospodin Grden kaže da "ni sam ne zna kaj prima, koliko mu ide na livade , trsje"...

Više reda s poticajima

Smatra da kada je o poticajima riječ, valja poticati prave proizvođače a ne one koji uzimaju novce a ne zna se kako su i gdje završili kao i roba. Tu se ističe mora napraviti više reda, obrazloženja,kontrole jer Zagorje može imati više uzgojenog povrća i voća posebice na malim površinama i sa starim sortama.

Foto: OPG Grden


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Nashi

Nashi

Sinonim: Azijska kruška | Engleski naziv: Nashi | Latinski naziv: Pyrus L.

Nashi (Naši) je nova voćna vrsta, podrijetlom iz Azije. Njezini su plodovi slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta s iznimkom japanske vrte nashija, koja je žutozelena.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Grden Hižakovec Donja Stubica Krastavci Povrće Josip OPG Uvoz Udruga Kooperanti Podravka Prodaja Chayote Kaki Jabuka Nashi


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024