Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište češnjaka
  • 24.06.2017. 18:00

Nervoza na tržištu češnjaka

Na tržištu češnjaka trenutno vlada nervoza, a proizvođači i trgovci u Španjolskoj raspravljaju o situaciji na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Foto: Zadruga Češnjak
  • 2.884
  • 155
  • 0

Na tržištu češnjaka trenutno vlada nervoza, a proizvođači i trgovci u Španjolskoj raspravljaju o situaciji na nacionalnoj i međunarodnoj razini, prenosi freshplaza.

Vađenje rane sorte češnjaka u španjolskoj Andaluziji koja ima više od 5.000 hektara pod ovom kulturom se uskoro bliži kraju. Prinosi su dobri i unatoč vremenskim uvjetima na kraju svibnja koji su oštetili 15% uroda u glavnom trenutku vađenja, no kvaliteta mu je kažu dobra.

Niske cijene španjolskog češnjaka

Castilla-La Mancha, glavna proizvodn aregija, ima oko 15.000 hektara pod češnjakom u 2017. sezoni.Vađenje je češnjaka u ovoj regiji već i završilo, a nedostajalo je i radnika jer cijeli proces vađenja i skladištenja iznimno je radno intenzivan. Kvaliteta mu je izuzetna, čemu su doprinijeli odlični klimatski uvjeti, a rezultat je finalni proizvod koji može zadovoljiti i najzahtjevnijeg potrošača.

Početak marketinške kampanje je bio loš uslijed niske prodaje. Zalihe nisu bile velike, a tržište je imalo velike zahtjeve za češnjakom, kažu proizvođači. No cijene su bile rekordno niske već na početku kampanje.

U Kini cijene stabilne

U isto vrijeme, u Kini su cijene češnjaka stabilne, a lokalno tržište dobro se nosi sa povećanom količinom proizvedenog češnjaka. Međunarodna tržišta su relativno prazna. Čini se da je razlog problema na španjolskom tržištu štrajk prijevoznika koji su spriječili izvoz velikog broja kontejnera češnjaka u druge zemlje.

Sada kažu proizvođači da na uspješnost prodaje utječe i nelojalna konkurencija.

Foto: Zadruga Češnjak


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Češnjak Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."