Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zubović
  • 03.06.2021. 16:30
  • Požeško-slavonska, Skenderovci

Nestabilno vrijeme pogodovalo plamenjači, krastavce napao i crveni pauk

Problem je, ističe Dino Zubović, što su učinkovita sredstva na bazi mankozeba zabranjena pa pokušava pronaći neke od alternativa poput bakra.

Foto: Depositphotos/misima
  • 519
  • 47
  • 0

Zbog hladnog vremena kasni i berba povrća. Na OPG-u Zubović s berbom krastavaca krenuli su prije 10-tak dana za razliku od prošle godine kada su započeli već sredinom travnja.

"U plastenik smo ih tek posadili krajem ožujka, početkom travnja. Oni bi sada trebali biti puno veći, no hladnije je vrijeme, noćne temperature su još niske zbog čega slabije rastu“, kaže za Poljoprivrednu televiziju Dino Zubović iz Skenderovaca, u Požeško-slavonskoj županiji.

Dodaje kako nikada do sada u svibnju nisu grijali plastenik, no ove godine su i to morali. Također, vlaga i temperaturni šokovi, odnosno izmjena toplog i hladnog vremena pogodovali su pojavi plamenjače i napadu crvenog pauka, koje sugovornik smatra najvećim problemom kod uzgoja ove kulture.

Najveći, ističe, problem je taj što su učinkovita sredstva na bazi mankozeba zabranjena pa pokušava pronaći neke od alternativa poput bakra.

"Pomogne, ali nije to to. Nisu tako jaka sredstva kao što su bila ova prije. Neku biljku uništi, a neka se uspije oporaviti“, navodi.

Osim plasteničkog, imaju i vanjski nasad koji također kasni zbog vremenskih neprilika. Prve berbe vani kreću u kolovozu, početkom rujna, a uglavnom se uzgaja sorta kornišon, prve, druge i treće klase.

Ovo se povrće ne preskače niti u jednoj sezoni na ovom OPG-u. Kako bi proizvodnja bila uspješna, Dino napominje kako je vrlo bitna folijarna prihrane, navodnjavanje kapanjem kao i prozračivanje plastenika.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Zubović Dino Zubović Uzgoj krastavaca Kornišoni Berba Plamenjača Crveni pauk


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]