Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 03.11.2020. 09:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vrbanja

Nihad Gurbeta već 15 godina uzgaja povrće u plastenicima i zadovoljan je rezultatima

Nekada su imali 9 plastenika na površini od oko 900 metara kvadratnih, a sada imaju pola manje. Ipak, zadovoljni su poslom koji urade i prihodima koje kroz svoj rad ostvare. Povrće koje proizvedu, prodaju na pijacama i sajmovima u obližnjim gradovima.

Foto: Naila Čaušević
  • 500
  • 676
  • 0

Nihad Gurbeta, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Gurbeta", koje se nalazi u bugojanskom naselju Vrbanja već skoro petnaest godina bavi se plasteničkom proizvodnjom. Na oko 550 metara kvadratnih, koliko ima pod plastenicima, Nihad zajedno sa suprugom Seminom većinom uzgaja paradajz, crvenu (rogu) i žutu papriku, patlidžan, a nađe se i krompir i luk, te sve ostalo što je pogodno za ove prostore. Prije pet godina imali su devet objekata na površini od oko 900 metara kvadratnih, ali morali su smanjiti površine zbog manjka radne snage. Djeca su se razišla pa je sav posao pao na njega i suprugu, a da unajme radnike - ne isplati se.

Kako sijati i njegovati povrće u organskom uzgoju?

"Već skoro 15 godina bavimo se plasteničkom proizvodnjom i zadovoljni smo načinom na koji živimo i prihodima koje ostvarujemo. Posla naravno ima, to najbolje zna moja supruga jer ona najviše brine oko svega, s obzirom da sam ja zaposlen. Kada sam slobodan pripomognem, ali najveći teret podnosi ona. Dok su djeca bila sa nama, dosta su nam pomagala, ali evo već dvije godine kako je sin otišao u inostranstvo da tamo radi pa smo i mi morali smanjiti obim posla", priča nam Nihad.

Domaći ajvar od organskog povrća

S obzirom da na pijaci u Gornjem Vakufu- Uskoplju i Bugojnu imaju svoj štand i prodaju voće i povrće, u prvi plan uvijek stavljaju domaće proizvedeno, koje su uzgojili na svom imanju. U prodaji imaju i domaći ajvar, napravljen po tradicionalnoj recepturi od organski uzgojenih namirnica. Često posjećuju i manje sajmove ovog tipa, na kojima izlažu svoju robu.

Organski uzgojeno povrće zahtjeva posebnu njegu

"Postojeća situacija sa koronom se itekako osjeti po kupovnoj moći kupaca, ali i na posjetu pijacama općenito. Naše stanovništvo je takvo kakvo jest, svi bi htjeli zdrav i kvalitetan proizvod za što manje novca. Organski uzgoj sam po sebi zahtjeva kvalitetniju njegu i zaštitu pa je zato i cijena takvih namirnica nešto skuplja. Nažalost, naše tržište je preplavila uvozna roba pa domaće ne može da dođe do izražaja. Polovica stanovništva ne gleda cijenu nego traži kvalitet, a ona druga polovica preživljava i gleda da manje košta pa uzima uvozno i jeftinije. Uglavnom, zahvaljujući pijacama i ljudima koji cijene domaće i kvalitetno, mi svoju robu možemo prodati bez problema", dodaje Gurbeta.

Pored plasteničke proizvodnje, ovi proizvođači uzgajaju i povrće na otvorenom, a imaju i voćnjak sa 160 stabala šljive i 250  sadnica aronije, koje prodaju u svježem stanju, bez prerađivanja.


Fotoprilog


Tagovi

Nihad Gurbeta Semina Gurbeta Plastenička proizvodnja Voće i povrće Organski uzgoj Voćnjak


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !