Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana paradajza
  • 11.04.2020. 16:15

Njegujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Žućenje listova veoma je česta pojava kada gajimo ovo povrće, a može se izbjeći pravilnim postupanjem sa biljkama i dobrom prihranom.

Foto: Depositphotos/mynewturtle
  • 24.470
  • 1.448
  • 0

Plodovi paradajza su ponos svake bašte, ali uzgoj ovog povrća ima i svoje izazove. Veoma često možemo primjetiti na biljkama da je došlo do pojave žutih listova. Mnogobrojni su razlozi koji dovode do toga. Neki od njih su stres zbog presađivanja, nedostatak ili višak hraniva, temperaturni šokovi, višak ili manjak vlage, napad štetnih organizama ili pojava biljnih bolesti, kao i prirodni proces odumiranja listova.

Ublažite stres nastao rasađivanjem

Presađivanje uvijek izaziva neku vrstu stresa. Mlade biljke trebaju se prilagoditi novoj sredini. Tom prilikom dolazi do oštećenja korijena što rezultira slabijom ishranom usjeva. Biljka se prilagođava novonastaloj situaciji i pokušava zaštiti najmlađe djelove, koji su ujedno i tačke rasta. Zbog toga dolazi do žućena starijih listova. Ukoliko su oni najstariji, odnosno, donji, već požutili treba ih pažljivo ukloniti. To će omogućiti biljci da hraniva i vodu usmjeri na mlađe djelove. Takođe, poboljšaće se ventilacija što će smanjiti pojavu oboljenja i napad štetočina.

Kako proizvesti kvalitetan rasad paradajza?

Međuredni i redni razmak takođe može djelovati na pojavu žućenja. Suviše gusta sadnja spriječiće prozračivanje i osvjetljenost donjih dijelova biljaka. Kako bi izbjegli ovo, zbog slabe osvjetljenosti nikada ih ne treba saditi pregusto.

Nedostatak ili višak vlage može dovesti do toga da mu listovi požute. Ukoliko biljka pati od nedostatka vode, pokušati će da se zaštiti uvrtanjem listova. Kada takvo stanje potraje rezultiraće žutilom. Prekomjerno zalijevanje i višak vlage mogu dovesti do promjena u sistemu ishrane i propadanja korijena. Sve to na kraju rezultira propadanjem listova.

Dobra ishrana kao najbolja preventiva

Nepravilna ishrana usjeva jedan je od glavnih faktora koji utiču na ovu pojavu. Manjak ili višak hranjivih elemenata dovodi do pojave različitih simptoma. Najčešće je žućenje izazvano nedostatkom azota. Manjak ovog elementa, prvo će se manifestovati na donjim listovima. Osim ove pojave azot djeluje i na pojavu malih plodova koji ubrzano dozrijevaju. Problem njegovog nedostatka možemo riješiti dodavanjam đubriva koja sadrže azot. To su uglavnom prirodno đubrivo od koprive, od divizme, kokošije đubrivo. Sa dodavanjem azotnih hraniva ne treba pretjerivati jer ukoliko se javi višak ovog elementa, on ima štetno dejstvo na gajene biljke.

Nedostatak fosfora manifestuje se ljubičastom bojom listova. Ovo je veoma česta pojava kada je mladim usjevima hladno i zbog toga nisu u mogućnosti da ga usvajaju. Međutim, postoje sorte paradajza koje prirodno imaju jače izraženu ljubičastu nijansu listova i na to treba obratiti pažnju. Ukoliko se njegov nedostatak manifestuje kroz duži vremenski period može dovesti do propadanja listova, a biljke zaostaju u porastu.

Folijarna prihrana povrća - započnite na vrijeme

Simptomi žućenja mogu zahvatiti pojedinačne listove, određene etaže ili cijelu biljku. Svaki element koji nedostaje u ishrani, može izazvati karakteristične simptome. Nedostatak magnezija, cinka, kalija i drugih minerala djeluje na promjenu boje zelenih dijelova biljke.

Da bi smo ovo spriječili potrebno je redovno prihranjivati. Prva prihrana se obavlja 10 do 15 dana poslije presađivanja, kada se biljka primila na stalno mjesto. U istim intervalima prihranjivanje se nastavlja tokom sezone, a đubriva se prilagođavaju fazama rasta paradajza.

Miks hraniva za dobar rast i urod

Da napravite sami kokošije hranivo, potrebno je da uzmete 200 do 250 grama kokošijeg đubriva i razblažite ga sa 10l vode. Dobijena smjesa dobro se promiješa i ostavi da odstoji 24 sata. Ovim hranivom obavljati zalijevanje u količini 2 do 3l/biljci.

Kako i kada primijeniti đubriva u povrtnjaku?

Miks đubrivo priprema se od kokošijeg, pepela, kvasca i vode. Potrebno je: 10l vode, kesica suhog kvasca (10g), 5 kašika šećera, 0,5l pepela od drveta i 0,5l kokošijeg đubriva.

Svi sastojci se dobro izmješaju i ostave da stoje jedan dan. Miks se primjenjuje razblažen sa vodom u odnosu 1:10. Za mlade biljke on je nešto blaži, u omjeru 0,5:10 dok za biljke u cvatu i rodu može biti i do 1,5:10.


Tagovi

Njega paradajza Prihranjivanje paradajza Višak hraniva Napad štetočina Gusta sadnja List paradajza Nepravilna ishrana Ishrana biljaka Nedostatak fosfora Prva prihrana Kokošije đubrivo Miks đubrivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]