Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slovenija
  • 15.09.2021. 16:15

Nove generacije, stare kulture i novi načini - uljarice zamijenile krave

Posjetili smo poljoprivredno gospodarstvo Hergan Brigita Dušan u susjednoj Sloveniji, na kojem se smjenom generacija mnogo toga promijenilo.

Foto: Vedran Stapić
  • 113
  • 17
  • 0

Nekada je u njihovom dvorištu obitavalo mnoštvo krava, svinja, a okolnim su poljima dominirale žitarice. Donedavno je u štalama ovoga domaćinstva bilo 60 krava u proizvodnji mlijeka, no danas ih više nema. Od te su proizvodnje odustali poradi niskih cijena prije dvije godine. Fokus je, pak, na nekim drugim kulturama i proizvodima.

Imaju 20 hektara zemlje i 6 hektara šume, što je višestruko iznad ovdašnjeg prosjeka. Uzgajaju uljarice, kukuruz, pir, pšenicu, ječam. Dio za vlastite potrebe, dio za prodaju, a šarolikost kultura tu je naravno, radi plodoreda. 

Danas je ovdje koncept života drastično drugačiji no nekada. U malenom selu Šikole nedaleko Ptuja djeluje Kmetija Hergan Brigita Dušan - poljoprivredno gospodarstvo koje proizvodi hladno prešana ulja buče, suncokreta i lana.

Brigita Hergan je vlasnica i jedina zaposlena na gospodarstvu, ali tu u poslovima itekako sudjeluje i ostatak obitelji. Prije svega suprug Dušan Kos, skladištar u poznatoj tvornici alata Unior, kojega je ljubav prije 20 godina dovela u ovaj dio Slovenije. Tu su i Brigitini roditelji i šogorica, koji također sudjeluju u svim aktivnostima imanja i života na selu.

Širok asortiman proizvoda od sjemenki

Oni danas uzgajaju uljarice na osam hektara površina od čega šest buče i dva hektara suncokreta, ali i dio sirovine za njihova ulja kupuju i od drugih ovdašnjih proizvođača. Specifično je kako ih zakonodavac u otkupu limitira. "Možemo kupiti sirovine samo do one razine koje sami proizvedemo", kaže domaćin, budući da je prerada registrirana kao dodatna djelatnost ovog gospodarstva.

Za proizvodnju bučinih ulja uzgajaju sorte gleidorf i slovensku golicu od kojih dobiju oko 800 kilograma suhog sjemena po hektaru. 

Investirali u nabavu prese i sušaru

Kako bi imali vlastitu proizvodnju ulja nedavno su investirali u nabavu prese, za koju su izvdojili 4.500 EUR-a i u sušaru u koju su uložili dodatnih 25.000 EUR-a vlastitih sredstava. Sustav sušare je višenamjenski, tako da isti može grijati i njihove stambene prostore. Koriste ju i za pružanje usluga sušenja drugim proizvođačima iz okolice.

Dušan preferira hladno prešanje, a otkriva da mu treba 9 do 10 kilograma sjemena za litru ulja najveće kakvoće, prešanog na temperaturama od 20 do 40 stupnjeva Celzijusa.

"Neki proizvođači miješaju bučino s običnim, ali to nije dobro", smatra Dušan dok pokazuje njihove pogone za preradu gdje na godinu proizvedu više od 3.000 litara bučinog i 1.000 litara suncokretovog ulja.

Za litru ulja treba i do 10 kg sjemenki

Prodaja im je u vrijeme pandemije pala za 60 posto, ali danas je, kaže, gotovo na normalnim razinama. Lošija prošla godina ih nije pokolebala, dapače. "Čak nam je situacija s Covid-19 donijela i nove kupce, jer se mijenjaju načini kupovine", otkriva Dušan.

"Vi ste prva grupa u ovim obnovljenim prostorima na prezentaciji proizvoda", ponosno i emotivno govori dok pokazuje što su adaptirali i napravili - novouređenu kušaonicu i prodajni prostor. 

Uz hladno i toplo cijeđena ulja tu su i brojni drugi proizvodi - namazi od buče, sjemenke buče različitih okusa: pržene, slane, čili, s vanilijom i cimetom te obične. Nude i različita brašna, poklon pakete, kao i prirodna ulja za tijelo. 

Za proizvodnju bučinih ulja uzgajaju sorte gleidorf i slovensku golicu

Njihovi se proizvodi mogu kupiti na kućnom pragu, putem interneta i raznim lokalnim sajmovima, a na jednom od njih smo zatekli i Brigitu - u Ptuju na prodajnom štandu festivala Dobrote slovenskih kmetij, gdje u organizaciji poljoprivredne komore, ocjenjuju, prezentiraju i prodaju domaće proizvode. 

Tu, primjera radi, 200 grama sjemenki suncokreta košta 2,5 EUR-a, pola litre suncokretovog osam EUR-a dok će za litru bučinog kupci trebati izdvojiti 17 EUR-a.

Nove su generacije ovdje donijele nove proizvode i načine. Od tradicijske farme krava, svinja i žitarica danas sasvim novi pristupi i načini, ali opet i iznova naslonjeni na tradiciju.


Tagovi

Hergan Bučino ulje Slovenija Dušan Kos Brigita Hergan Gleidorf Slovenska golica


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)