Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novozelandski spanać
  • 14.02.2019. 10:00

Novozelandski spanać voli toplo vreme i raste do prvih mrazeva

Optimalna temperatura za razvoj novozelandskog spanaća je 20 do 25°C. Njega treba posejati nakon što su prošli mrazevi. Za razliku od običnog spanaća, treba mu duže vremena za uzgoj, oko 60 do 70 dana od sejanja do branja.

Foto: WikimediaCommons/Dinkum
  • 487
  • 9
  • 0

Novozelandski spanać (Tetragonia tetragonioides) biljka je koja zapravo nije u rodu sa spanaćom, ali oblikom listova i ukusom vrlo mu je sličan. 

Jedna od bitnijih razlika u odnosu na običan spanać je što novozelandski voli toplo vreme, a optimalna temperatura za njegov razvoj je 20 do 25°C. Dakle, njega treba posejati nakon što su prošli mrazevi. Za razliku od običnog spanaća, treba mu duže vremena za uzgoj, oko 60 do 70 dana od sejanja do branja. 

Ova jednogodišnja biljka, poreklom sa Novog Zelanda, a koja prirodno raste i u Japanu, Australiji i Južnoj Americi, je iz porodice čupavica (Aizoaceae). Biljke mogu narasti do 1 metar dužine, a listovi do 7 cm. 

Listovi su mesnati i debeli (Foto: WikimediaCommons/Dinkum)

Novozelandski spanać je samonikla biljka i to puzavica. Zato se ne morate truditi sejati ga u redove, jer će se i tako povaljati po tlu. Zanimljivo je da nije privlačan puževima pa ako posejete ovu biljku, nećete morati brinuti da će je već izniklu pojesti. Otporan je i na druge bolesti i štetočine, a kako berete vrhove biljke, iz svakog zaperka će se granati novi. 

Seje se u aprilu u zaštićenom prostoru, a nakon toga presađuje na otvoreno u maju. Naravno, možete ga u maju posejati direktno u zemlju. Pre sejanja seme stavite 24 sata u vodu kako bi brže poraslo. Nema potrebe sejati ga u redove, jer se ova biljka grana na sve strane. Po tri semenke možete posejati u ugao gredice, a iskustva pokazuju da voli društvo paradajza i voćki pa služi i kao prirodni pokrivač zemljišta.

Važno je znati da novozelandski spanać voli toplinu pa ga smestite na toplo i osunčano mesto. Vlaga je važna za njegov bujan rast, ali izdržaće i ako se ne zaliva kontinuirano. 

Čim u jesen krenu prvi mrazevi, ovaj će spanać, koji to nije, biti osušen, a njegovo će se seme rasuti po zemlji i na proleće niknuti novo. 

Grm novozelandskog spanaća (Foto: Flickr/Leonora (Ellie) Enking)

Zanimljivost vezana uz novozelandski spanać je da ga je prvi put spomenuo engleski pomorac i istraživač Džejms Kuk (James Cook) koji je u 18. veku putovao područjem Novog Zelanda i Australije. Njegovi su mornari jeli ovu biljku ukiseljenu, kao preventivu bolesti moreplovaca. Nakon što je seme doneseno u Englesku, biljka se kasnije raširila u Francusku i druge zemlje, ali na našim prostorima još uvijek nije zaživela u vrtovima. 

Novozelandski spanać se u kulinarstvu koristi kao i obični - za razna jela. Ima manje nitrata i oksalne kiseline nego običan spanać, ali ga ipak ne treba jesti u većim količinama, u svežem obliku. Sadrži više hlorofila i minerala, posebno gvožđa u odnosu na obični spanać.  


Tagovi

Novozelandski spanać Uzgoj Jednogodišnja biljka James Cook


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.