Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema plastenika
  • 13.10.2019. 07:30

Očistite, dezinficirajte i pripremite plastenik za narednu sezonu

Uspješna proizvodnja povrća podrazumijeva sve neophodne operacije održavanja i čišćenja prostora oko plastenika kao i u samom plasteniku.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 2.212
  • 98
  • 0

Plastenici koji su neočišćeni i zapušteni mogu biti izbor bolesti i štetnika za biljke koje uzgajamo. Uspješna proizvodnja povrća podrazumijeva sve neophodne operacije održavanja i čišćenja prostora oko plastenika kao i u samom plasteniku.

Prilikom uzgoja povrća u plasteniku, za smanjivanje broja nepoželjnih kukaca, treba konstantno vršiti obradu i uništavanje korova pored svih otvora plastenika. Uništavanje korova može biti kemijski i mehanički, odnosno kemijskim sredstvima ili košenjem i rezanjem. Isto tako, preporučuje se korištenje mreža protiv insekata koja ima dvostruku funkciju. Prvo ne dopušta ulazak nepoželjnih kukaca u plastenik, a drugo ne dopušta izlaz poželjnih, koji se nalaze u plasteniku, npr. ako koristimo bumbare za oprašivanje ili ako se vrši biološka zaštita (predatorima).

Završetak vegetacijskog perioda ili jedne sezone u plastenika ovisi od vrste povrća koje uzgajamo kao i samog vremena sadnje. Za svo povrće koje uzgajamo u plasteniku prilikom završetka sezone, odnosno vegetacijskog perioda biljke, pristupa se sljedećim fazama rada:

  • čišćenje,
  • dezinfekcija i
  • priprema plastenika za narednu sezonu.

Čišćenje plastenika

Kod faze čišćenja plastenika prvo se uklanjaju materijali pomoću kojih se vrši potpora, odnosno držanje biljke. Materijali mogu biti: metalni, drveni ili plastični. Zatim se obavlja čupanje nadzemnih i podzemnih dijelova biljke. Kod nadzemnih dijelova uklanjaju se stablo, list i plod. Posebno treba voditi računa o oštećenim i zaraženim plodovima koje treba posebno odložiti ako se s ostatkom zdrave biljne mase pravi kompost. Kod podzemnih dijelova obavlja se vađenje korijena, u većini slučajeva on ide zajedno sa stablom, međutim prilikom uzgoja kupusa korijen poslije rezanja ostaje u zemlji tako da bi se trebalo posebno izvaditi. Poslije iznošenja biljnih ostataka obavlja se uklanjanje malč folije i sustava za navodnjavanje ("kap po kap").

Preporuka je da se crijeva (trake) za navodnjavanje koriste samo jednu sezonu, odnosno samo za jednu kulturu, posebno ako se kroz sustav za navodnjavanje obavlja zaštita biljaka.

Dezinfekcija plastenika i opreme

Poslije prve faze, čupanja, iznošenja biljnih ostataka i uklanjanja malč folije i sustava za navodnjavanje, prelazi se na drugu fazu - dezinfekcija plastenika i opreme. Dezinficira se sve, zemlja, konstrukcija, najlon, dodatna oprema u plasteniku, itd. Sredstva koja se koriste za dezinfekciju su pesticidi specijalno namijenjeni za ovu namjenu ili alternativne metode: varikina, vapno, modra galica i dr. Dezinfekciju treba obaviti polako i temeljito da bi se za narednu sezonu postotak patogena sveo na minimalan broj, a samim tim i broj infekcija. Preporuka je da se za svaku novu sezonu koristi novi pomoćni materijal: potpora, vezivo, sustav za navodnjavanje i malč folija. Međutim ako se neke od navedenih stavki koriste više sezona iste je potrebno dezinficirati. Dezinfekcija se vrši van plastenika u prostoru gdje se skladištie pomoćni materijal.

Priprema zemljišta i plastenika za narednu sezonu

Nakon dezinfekcije slijedi priprema zemljišta i plastenika za narednu sezonu. Kod pripreme zemljišta prvo se radi osnovna gnojidba organskim i mineralnim gnojivima ili njihovom kombinacijom. Količinu gnojiva treba prilagoditi prethodno obavljenoj analizi zemljišta i zahtjevima buduće kulture.

Poslije osnovne gnojidbe radi se osnovna i dodatna obrada. Osnovna obrada podrazumijeva zaoravanje gnojiva, a dodatna stvaranje sitnog i rastresitog sloja zemljišta. Osnovna i dodatna obrada mogu se obaviti zajedno kao jedna operacija (frezanje na dubinu od 15 do 20 centimetara) ako buduća kultura ima plitak korijen i ne zahtijeva duboku obradu (mladi luk, salata, špinat itd.). Sve dalje operacije (nadzemne gredice, sustav za navodnjavanje, malč folije, lutrasil i dr.) ovise od planirane kulture. Najčešće u zimskom razdoblju, bez dodatnog zagrijavanja, uzgaja se mladi luk, salata i špinat, a dok u ranom proljeću krumpir i kupus.

Autor: Živko Šašić, Savjetodavna RS


Tagovi

Plastenik Dezinfekcija Priprema Čišćenje Mreže protiv kukaca Uništavanje korova

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?