Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirsad Karić
  • 30.04.2022. 13:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Od građevine mu ostala još samo kapa - veća zarada u poljoprivredi

Od početka proljeća do kraja jeseni, od ranih jutarnjih sati do prvog mraka ovaj poljoprivrednik provodi u plastenicima. Strastveni je lovac i ribolovac pa stigne i na druženja

Foto: Sakib Smajlović
  • 342
  • 81
  • 0

Veća je korist u poljoprivredi nego u građevini, na svom primjeru se uvjerio nekadašnji građevinski tehničar, Mirsad Karić, iz prigradskog bratunačkog naselja Suha. S početka ovog vijeka se još bavio svojom strukom, ali je kaže nam uvidio da se od zemlje može bolje živjeti.

Na svom imanju danas ima deset plastenika i na 25 dunuma zemlje proizvodi sve vrste rasada i povrća, za koje ima organski certifikat. Sve to njegova sestra Abida prodaje petkom na bratunačkoj, a ponedjeljkom na srebreničkoj pijaci, ali i onima koji dođu direktno na njihov kućni prag.

Od bivšeg posla ostala je, čini se, samo navika da nosi kapu ili kačket, pa ih ne skida ni u plasteniku.

Ljubav i pažnja

Ovaj sada 64-godišnji poljoprivrednik kaže da ga rad čini zdravim, vitalnim i sretnim, a svaka marka u ovako teškoj ekonomskoj krizi dobro dođe. Od početka proljeća do kraja jeseni, od ranih jutarnjih sati do prvog mraka, svaki dan provodi u plastenicima površine 1.000 metara.

Plastenike nabavio vlastitim sredstvima

Na četiri dunuma je zasadio orahe, a na dva šljive. Rascvjetano imanje uljepšavaju i jabuke, kruške, trešnje, višnje... Njegova poruka je da u sve što se radi treba uložiti ljubav i pažnju.

"Moj radni dan počinje ustajanjem u četiri, hranjenjem lovačkih kerova i odlaskom na imanje. Rad na imanju traje do prvog mraka. Uspijem izdvojiti sat za odmor i ručak. Strastveni sam lovac i ribolovac, ali to zadovoljstvo ispunjavam samo kada završim planirani posao", kazuje nam Karić.

On je plastenike nabavio vlastitim sredstvima, a samo je jedan dobio od općine Bratunac uz učešće od 30 posto. Ima skromnu mehanizaciju, ali je trajno riješio sistem za navodnjavanje, što predstavlja veliki problem poljoprivrednicima u ovom području.

Veliki bazen vodom puni iz potoka i ima prirodan pad, tako da njegove biljke i u najvećoj suši ne oskudijevaju s natapanjem.

Kupci uvjereni u kvalitet

Ponosan je na rezultate svog rada, što dokazuju i brojni kupci iz svih krajeva BiH, ali i šire.

Dijaspora i turisti kupuju koliko mogu ponijeti

"Ljudi znaju za kvalitet mojih proizvoda i dolaze iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Tuzle, Sarajeva i drugih gradova iz Federacije BiH. Znaju da je povrće organsko, bez ikakvih hemijskih primjesa. Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha", naglasio je Karić.

Prema tradicionalnom receptu proizvodi i sokove, kisele salate, ajvar, pekmez, sirće i druge proizvode. Raduje ga što dijaspora i turisti znaju za njegove i sestrine proizvode i kupuju onoliko koliko mogu ponijeti.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja povrća Plastenička proizvodnja Mirsad Karić Bratunac


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić