Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bartulović
  • 19.04.2017. 09:00

Od šparoge se živi i u bjelovarskom kraju

Supružnici Bartulović na svojoj su zemlji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pribjegli uzgoju šparoga, povrtnoj kulturi ne tako uobičajenoj za taj kraj. Zadovoljni su kažu potražnjom za tom zdravom i sve popularnijom biljkom.

  • 7.836
  • 373
  • 0

Iako je Istra uvelike poznata po šparogama i njihovom branju često po Motovunskoj šumi, to zdravo povrće izniklo je i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na svom OPG-u šparoge uzgaja obitelj Bartulović na oko četiri hektara. Sada je branje u punom jeku kažu nam supružnici Marinko i Arijana i trajat će do prve polovice petog mjeseca, a počeli su krajem ožujka. Imaju doznajemo jedno dvogodišnje polje odnosno jedno im je polje šparoga od lanjske godine, a tek će ove godine bilježiti puni(ji) prinos.

Sadnice šparoga Mary Washington nisu dobre za bjelovarsku zemlju

Kada su počeli sa uzgojem šparoga startali su sa sortom Mary Washington, a sadnice su kažu kupili u Slavoniji, no nisu im se pokazale dobrima, pa se Arijanin suprug zaputio u Njemačku. Tamo se za posjeta poučio osnovi uzgoja šparoga čije su sadnice izgledom u svojevrsnom velikom gomolju u čijoj sredini imaju "krunu", iz koje se granaju sadnice (bude po 14,15 strukova).

Dvogodišnje sadnice bolje za uzgoj na polju uz kontrolu stručnjaka

Bolje je, kažu naši sugovornici uzeti dvogodišnje sadnice za ustroj polja šparoga, a oni su svoje nabavili tako što im je došao stručnjak iz Njemačke. Pogledao je tlo, (pr)ocijenio je klimu i zemljište i rekao koja im je sorta najbolja za uzgoj. Uzeli su kažu oko 60 tisuća sadnica, koje su zapravo porijeklom iz nizozemske (vrsta "gijnlm") jer su te najbolje odgovarale bjelovarskom podneblju. Zasadili su ih uz pomoć njemačke sadilice i zadovoljni su vrstom koju im je odabrao Nijemac. Valjalo im je kažu platiti i njegov rad, a i investicija nije zanemariva jer uložili su u startu po hektaru oko 100.000 kuna.

Šparoga spremna za tržište

Novac povukli iz EU fondova

Dobro je što su dio novčanih sredstava povukli iz EU fondova za što su doznajemo bili izradili projekt, pa su od tih sredstava kupili mehanizaciju, sadnice. Arijana Bartulović kaže kako se biljka sadi na 25 cm, s tim da je razmak između redova oko 1,5 korak. Šparoge s početka tj. u sredini svojeg rasta izgledaju kao igličasti grm(ić) koji se na jesen sasiječe odnosno grmići se prefreza(ju) pred prvi mraz. Nakon što u zemlji prezime kao izgledom razgranato dugačko korijenje, u rano proljeće kreću s rastom. Za vrijeme berbe ne provode se nikakva špricanja ni tretiranja, a skrb o biljci treba voditi, jer bude oko nje korova, trave, ali i štetnika (hrđa, uši).

Šparoge ekonomski isplativo povrće

Šparoge su nakon berbe cijelo ljeto u izgledu grma, uprizoruje nasade naša sugovornica ističući kako je to "ekonomski isplativo povrće jer 15 godina u pravilu jednako rodi". Nakon tog vremena (u)rod joj pada.

Prodaja na veliko na inozemo tržište

Bartulovići svoje zdravo povrće prodaju na veliko, nemalo na inozemno tržište, a pakiraju ga u stručke od 0,5 kilograma. Nema ih svugdje u Hrvatskoj, zasad samo u Metrou, a prije trženja s trgovačkim lancima potpisuju (pouzdane) ugovore pa imaju redovitu isplatu. Nešto robe ostave i za prodaju na kućnom pragu, oko 20-tak kuna za pola kilograma šparoga. NIzozemska vrsta šparoga koju su pribavili je kažu otporna, prilagođena našim klimatološkim uvjetima, a okus joj ističu supružnici daju zemlja i sunce. Uzgajaju samo zelene šparoge (nadzemne) jer bijele sporije rastu (ispod zemlje su).

Uloženo je i dosta ručnog rada

Od posla sa šparogama moći će se živjeti

Od posla sa šparogama moći će se živjeti u potpunosti tvrde, ali dok još malo razviju posao, jer zasad redovnu santicu oboje odrađuju u svojim firmama. Arijana je diplomirana novinarka koja je okolini htjela pokazati da "zemlja može biti izvor života i egzistencije" odnosno da od nje kaže ne treba bježati. Ali valja raditi.To više jer se i šparoge beru ručno nožićem (tako se radi kod Bartulovića), iako se taj posao može obavljati i strojno. Za njihove nasade kažu uzimaju sezonce što po prilici bude oko 14 ljudi.

Nakon branja pranje, rezanje, klasiranje, vaganje i pakiranje

Kada se povrće pobere slaže se na sortirku potom se pere, reže na istu dužinu odnosno sortira(ju) se po klasama, važe i pakira. Čak 80% proizvodnje Bartulovićima ode u veleprodaju, a tek je 20% za njih i prodaju na kućnom pragu.

Šparoge iz Bilogore okusom podsjećaju na mladi grašak

Za razliku od razvikanih divljih šparoga koje su malo gorkaste, one s bilogorskih polja okusom podsjećaju na mladi grašak. Gospođa Arijana dala nam je i brzi recept za rižoto sa šparogama, koji joj je kaže i bolji od poznate fritaje sa jajima i šparogama. Na maslinovom ulju poprži se malo češnjaka, doda se šalica riže i vode da ju prekrije, i sve se kuha dvanaestak minuta. Potom se, u po okusu začinjenu smjesu doda stručak blanširanih (5, 6 minuta) oko 1,5 cm dugih šparoga i sve se još kuha oko pet minuta. U konačnici se na jelo doda ribani sir po želji.

Za još polja šparoga treba novca

Još želja imaju i supružnici a to je kažu da zasade još koje polje šparoga no valja im pribaviti još sredstava. Kada je o tom povrću riječ, Nijemci su doznajemo najveći potrošači i njihovo tržište šparoge itekako traži. Bilo bi dobro kaže Marinko Bartulović da se "mi proizvođači šparoga udružimo pa istodobno osiguramo veće količine ovog povrća". Otkriva kako je u istu proizvodnju sa prvim hektarom nasada krenuo i njegov prijatelj.

Savjet(i) i pomoć budućim uzgajivačima

Sve koji bi željeli startati sa proizvodnjom šparoga poziva da mu se obrate za savjet i (pri)pomoć (FB profil Marinko Bartulović), jer znanja i edukacije nikada dosta. U budućnosti bi se čak mogle organizirati i svojevrsne radionice gdje bi se ljudi mogli poučiti uzgoju, karakteristikama biljke, plasmanu na tržište i dr.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bartulović Njemačka Šparoge Uzgoj Prodaja Izvoz BBŽ Klima Tlo Sadnice


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.