Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni obrt Špehar
  • 27.07.2017. 10:15

Olujno nevrijeme trgalo plastenike, dijelovi letjeli zrakom

Na dvije lađe plastenika Poljoprivrednog obrta Špehar potpuno je uništena folija, na ostalima djelomično, ali će se morati mijenjati. Oštećena je većina krovnih ventilacija, a prema prvim procjenama šteta je oko 100 tisuća eura. Ako strada dio nasada bit će i veća.

  • 1.697
  • 131
  • 0

U noći s ponedjeljka na utorak jako olujno nevrijeme koje je zahvatilo i novogradiško područje načinilo je veliku štetu na plastenicima Poljoprivrednog obrta Špehar iz Brđana kod Nove Gradiške. Riječ je o jednom od najvećih plastenika na području Brodsko-posavske županije za hidroponski uzgoj rajčice, površine nešto više od 1 hektara natkrivenog prostora.

"Štete su velike, olujni vjetar nam je kompletno uništio foliju na dvije lađe, površine nešto veće od 2000 četvornih metara, te foliju na skladištu za piljevinu i sječku. Na ostalih deset lađa stradalo je 70 posto krovnih ventilacija za zrak, ili su deformirane ili pomaknute, nisu više u funkciji, a jako su bitne za regulaciju uvjeta u plastenicima. Nažalost, kako je razbacivao dijelove konstrukcije oni su oštećivali foliju na ostalil lađama plastenika tako da su štete daleko veće, nego što se to čini na prvi pogled. Prema našim prvim procjenama one će se kreteti oko 100.000 eura“, kaže Tomislav Špehar kojeg smo zatekli na uništenom krovu jedne lađe.

Lađa je ostala bez krova

Sa stručnjacima tvrtke GIS Impro iz Vrbovca procjenjivao učinke elementarne nepogode, kako bi što prije sanirali stanje da bude što manje šteta na nasadu u plastenicima. Dodao je da ne smiju ništa dirati dok ne dođu procjenitelji dviju osiguravajućih kuća kod kojih su osigurali plastenike.

"Što se tiče folije štete su ogromne, devedesetpostotne, gotovo je sve uništeno. Ono što je od krovnih folija ostalo to su oštetili profili, dijelovi konstrukcije plastenika koje je oluja nosila zrakom i razbacivala, oni su poderali sve folije koje se više ne mogu krpati. Krovne ventilacije su skoro sve izlomljene. Da bi spasili proizvodnju prvo slijedi nekakva sanacija u najkraćem roku i što hitnija nabavka materijala za kompletni popravak objekata", kaže Ivan Jakopec iz tvrtke GIS Impro iz Vrbovca koja je prije gradila plastenike u Brđanima.

Ugrožena proizvodnja rajčica

Tomislav strahuje da će do potpune sanacije plastenika proći desetak i više dana, jer će se folija i drugi materijal nabavljati u Italiji, a to s radovima koji slijede, može potrajati. U lađama plastenika na kojima je potpuno uništena dvostruka folija dio proizvodnje rajčice mogao bi stradati.

Strahuju da bi mogao stradati i io proizvodnje rajčica

Zanimljivo je da se obitelj Špehar vratila iz Austrije i odlučila se za rad i život u rodnim Brđanima. Prije 13 godina podigli su prvi plastenik sa sedam lađa, 2001. godine drugi sa 5 lađa uz financijsku potporu IPARD-a, a prijavili su se i za natječaj za jednu od mjera Programa ruralnog razvoja, jer planiraju graditi i veliki rasadnik vrijedan oko 4 milijuna kuna. U idealnim uvjetima godišnje mogu proizvesti 450 tona rajčice, za sada imaju sigurno tržište. U plasteniku je zaposleno devetero ljudi.

Fotto: Vjekoslav Hudolin


Fotoprilog


Tagovi

Olujno nevrijeme Brđana Nove Gradiške Plastenika Rajčice Štete Tomislav Špehar GIS Impro Ivan Jakopec IPARD-a.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]