Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Škorvaga
  • 16.05.2018. 07:30

OPG Škorvaga: Dosadili su vam proizvodi s kišnih kineskih ravnica? Potražite proizvode s bogate slavonske ravnice

Denis Škorvaga OPG je preuzeo 2014. Danas se obitelj bavi proizvodnjom cvijeća, rasade, voća i povrća, a do novih plastenika došao je uz pomoć mjera ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike.

Foto: arhiva OPG Škorvaga
  • 2.336
  • 384
  • 0

Ako su vam dosadili proizvodi s kišnih kineskih ravnica, potražite proizvode s bogate slavonske ravnice koje vam nudi OPG Škorvaga", poručuje tako obitelj iz Punitovaca kod Đakova koja se bavi proizvodnjom cvijeća, rasade, voća i povrća. Naime, OPG Škorvaga postoji od 2005., a proizvodnja je započela još 1999. godine. Uz roditelje koji su obrađivali zemlju, Denis Škorvaga je pomagao kao mali dječak, zavolio taj posao i sada s roditeljima i suprugom razvija posao. Obrađuju 15 ha, od čega je na 5.000 m2 natkrivena proizvodnja, plastenik s povrćem i cvijećem, a ostalo je kukuruz, pšenica i suncokret.

Denisov otac je prije dvadesetak godina uzgajao duhan dvije godine, a zatim krenuo s proizvodnjom začinske paprike i nešto povrća i počeo uvoditi male amaterske plastenike. Ozbiljniji posao s povrćem počinje 2005., kada su podigli dva profesionalna plastenika uz vanjsku proizvodnju povrća. Godine 2014. Denis je preuzeo OPG. Supruga Jelena u svemu pomaže uz dvoje male djece.

Podigli 13 plastenika 

Sada imaju 13 plastenika, a prije četiri godine su počeli proizvodnju cvijeća. "Završio sam Poljoprivrednu školu, volim svoj posao, radi se stalno, sama proizvodnja je raspoređena tako da nema praznog hoda, počeli smo s lubenicama, a sada imamo sve vrste povrća, od rasade, krastavaca, rajčice, konzumne i začinske paprike, mladog krumpira, kupusa, karfiola i jagoda i 60 vrsta cvijeća: maćuhice, vinke, pelargonije, krizanteme... Proizvodimo i mljevenu začinsku papriku", otkriva Denis.

U proizvodnji ne koriste kemijska sredstva. Svaki plastenik ima košnicu bumbara za oprašivanje, košnica dođe negdje oko 600 kuna i teško ih je sačuvati za više godina pa svake godine kupuju nove. 

Prije godinu dana javio sam se na mjeru Ruralnog razvoja za mjeru 6.1. za mlade poljoprivrednike, prošao na natječaju i dobio 50.000 EUR-a bespovratnih sredstava. Napravio sam još 4 plastenika, stolove za cvijeće, polagačice za folije, sadilicu, peć za grijanje...”, priča Denis koji je u berbi jagoda koja je započela, a očekuju prinos od 10.000 kg.

Potpora iz ruralnog razvoja

OPG Škorvaga s plasmanom proizvoda nema problema, jedan manji dio otkupi NTL, ali ne mogu otkupiti puno robe, jedan dio prodaju na đakovačkoj tržnici, (povrće srijedom i subotom, a svaki dan cvijeće), prisutni su na Đakovačkom sajmu, a ostalo se proda direktno kod kuće, oko 30%. Nedjeljom su prisutni na osječkoj autotržnici.

"Hrvatska nema dostatnu proizvodnju voća i povrća, a domaći proizvođači često zbog uvoznog lobija imaju nepremostive prepreke", domeće Denis ističući ipak zadovoljstvo vlastitim radom, u kojemu, unatoč obimnom poslu, uvijek pronađu vrijeme i za odmor s obitelji, ljeti i zimi.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Škorvaga Punitovci Povrće Ruralni razvoj Denis Škorvaga


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]