Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 21.10.2018. 09:00

Opovo: Prvoklasne bundeve teško do supermarketa

Povrtari iz Opova kupce za bundeve nalaze na pijacama, ali su im velika konkurencija supermarketi.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 742
  • 30
  • 0

Opovo u Južnom Banatu poznato je već decenijama po bundevama. Ovde se nalazi oko 50 domaćinstava, koja se bave ovim poslom. Оve godine imali su problema sa bolestima, ali su ipak zadovoljni kvalitetom robe. Kupce nalaze na beogradskim pijacama, ali su im konkurencija supermaketi.

Rod prve klase, uprkos plamenjači

Treća generacija u porodici Gasenberger gaji domaće bele bundeve - ludaje. Kažu da su najbolje one od 20 do 30 kilograma, mada imaju i veće. Poneke su duguljaste, to je sitnija sorta, zvana tamburica. Rod, koji je preostao nakon bolеsti, je prvoklasan. "Bilo je dosta kiše u početnom stadijumu. Čim ih je zahvatila plamenjača, izvršio sam dva tretmana prskanja, ali malo su se teže oporavile od svega toga", kaže za RTS Željko Gasenberger.

Napominje da se bundeve najčešće prodaju sečene na kriške po ceni od 60 do 80 dinara za kilogram, ali i da su uveli inovacije pre nekoliko godina: "Nabavili smo mašinu koja renda bundeve. To se posle pakuje u kesice, vakumira i prodaje u svežem stanju".

Supermarketi ne nude povoljne uslove za saradnju

Masovnoj proizvodnji bundeve u Opovu pogoduje blizina Beograda i zemljište bogato kalijumom. Međutim, prodaja ovo ne prati, jer supermarketi ne nude povoljne uslove za saradnju, pa su im konkurencija. "Vi dajete cenu, ali jednom nedeljno morate da stavite akciju. Sve što im propadne, nije njima propalo, nego nama, odbijaju novac, i na kraju, dugo se čeka da plate", kaže predsednik Udruženja povrtara Veljko Josić i ističe da je prvo neophodno zakupiti gondolu.

Zbog toga bundeve ostaju u dvorištima do prvog mraza, a onda ih povrtari smeštaju u šupu, gde mnoge propadnu. Rešenje bi bila hladnjača, ali je to za sada za ove povrtare preskupa investicija.


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Bundeva Ludaja Opovo Željko Gasenberger Veljko Josić Supermarket Pijaca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.