Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 06.03.2022. 18:00

Oprašivanje rajčica u staklenicima obavljat će divlje pčele

Na otoku Reunion bumbari su zabranjeni, jer ih nema u prirodi. Proizvođači su do sada morali ručno obavljati oprašivanje

Foto: Armeflhor
  • 304
  • 57
  • 0

Poljoprivredni proizvođači koji se na otoku Reunion u Indijskom oceanu, na jugu Afrike bave plasteničkom proizvodnjom moraju ručno oprašivati rajčice koje uzgajaju u staklenicima. Upotreba bumbara nije moguća, jer ova vrsta oprašivača ne postoji u prirodi otoka i zabranjen je njegov uvoz zbog ekoloških rizika.

Povrćari su rajčice oprašivali pomoću mehaničkih vibratorora ili puhalica kako bi protresli cvjetne stabljike. Međutim, ove tehnike se pokazuju kao skupe zbog utroška radnog vremena i ne dozvoljavaju uvijek oplodnju cvijeta u pravoj fiziološkoj fazi, navodi techniques-ingenieur.

Nova metoda oprašivanja

Tamošnje Udruženje za modernizaciju proizvodnje voća, povrća i hortikulture, Almeflhor, razvilo je, u partnerstvu sa CIRAD-om i La Coccinelle, metodu oprašivanja pomoću divlje pčele  Xylocopa fenestrata, vrstom koja je porijeklom s otoka i poznata je kao muha drvenog ugljena ili ugljena pčela zbog svoje crne boje. Riječ je o kukcu iz suptropske regije i prisutna je na Reunionu. Sudjeluje u oprašivanju najmanje četrdesetak biljnih vrsta, uključujući pripadnike porodica Solanaceae, kao što su rajčica i patlidžan, Cucurbitaceae, odnosno krastavaca, dinja, lubenica, ili više pripadnika porodice Fabaceae, tj. mahunarki.

Prilagođena je životu i potrazi za hranom na visokim temperaturama, višim od 35ºC. Kako u suptropskoj klimi ne dolazi do prekida aktivnosti oprašivanja odnosno izostaje zimsko mirovanje, ova je pčela u prednosti u odnosu na ostale oprašivače jer je aktivna tijekom cijele godine.

Pčele na hranilici

Ženke prave gnijezda u šumskoj zemlji. U njih prvo odlaže kuglice peludi pomiješane s nektarom, a tek onda polaže jaja.

Kako cvjetovi rajčice ne proizvode nektar, napravljene su i hranilice koje imaju spužvastu teksturu za hranjenje divljih pčela.

"S ovim insektom dobivamo zametanje plodova oko 90 posto", izjavio je Jean-Sébastien Cottineau, iz udruženja. "Ovaj dobar rezultat se ogleda u prinosima koji su u značajnom porastu, jer se poboljšavaju za 20 do 30 posto u odnosu na tehniku ručnog oprašivanja."

Malo agresivna prema ljudima

U usporedbi s bumbarima koje se moraju mijenjati svaka tri mjeseca, ovaj kukac ima prednost što je zatvoren u stakleniku i razmnožava se unutra. Nova generacija tada može preuzeti staru ili čak biti prebačena u drugi staklenik. Prednost ove pčele je što pokazuje vrlo malu agresivnost prema ljudima.

Znanje stečeno tijekom ovog eksperimenta prebačeno je u biotvornicu La Coccinelle u Reunionu koja je specijalizirana za uzgoj pomoćnih insekata. Oni će postavljati pčele u plastenike i cilj im je da u roku od pet godina ovu novu metodu oprašivanja koristi polovica proizvođača na otoku.


Tagovi

Reunion Novi oprašivač Divlja pčela Oprašivanje rajčica Ugljena pčela Almeflhor Xylocopa fenestrata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]