U letnjim mesecima nastavlja se setva povrća, a osim što mu treba osigurati dovoljno vode treba pripaziti i na temperature. Neke kulture ne niču dok se živa na termometru malo ne spusti, pa imajte to na umu.
Tokom jula i avgusta nastavlja se setva povrća, a u toplim, suvim i vrućim danima trebalo bi obezbediti dovoljno vode, jer inače neće moći da klija i niče.
Česta greška koju mnogi povrtari početnici rade tokom letnje setve je da poseju seme i misle kako im je ono propalo, jer ne klija.
Međutim, važna stavka je temperatura zbog toga što neke kulture ne niču na visokim temperaturama. U tom slučaju vredi ona strpljen - spašen, jer će seme ući u fazu dormantnosti, odnosno fazu mirovanja, a nakon što temperature padnu, krenuće klijanje i nicanje.
Zato je najbolje pričekati da se živa u termometru malo spusti pa tek onda krenuti sa setvom.
Na klijanje i nicanje semena salate i šargarepe utiču različiti agroekološki faktori kao što su vlaga, pH zemljišta, prisutnost organskih i anorganskih komponenti i slično. Međutim, kako piše u stručnoj literaturi Nada Parađiković i njeni saradnici, temperatura je najznačajniji faktor. Dakle, visoka ili niska temperatura vazduha mogu značajno da smanje klijavost većine poljoprivrednih kultura.
Salata i šargarepa spadaju u grupu povrća koje je manje osetljivo na niske temperature (zato se i seju za jesenju berbu) pa zato treba pripaziti na one previsoke koje su tokom poslednjih godina postale sve češća pojava.
U ovom naučnom radu dokazano je da salata ne niče iznad 25°C, a šargarepa iznad 30°C, a to može da izazove sekundarnu dormantnost semena i tako odloži ove prve dve faze.
Temperatura na utiče samo direktno na seme koje treba da nikne nego i na dostupnost vode koja je optimalna pri temperaturama od 15 do 20°C. Tako, na primer, već pri temperaturi vode od 25°C šagarepa sporije klija nego pri 20°C, a pri 35°C klijanje salate je smanjeno ili potpuno inhibirano.
Visoke temperature mogu da smanje energiju klijanja i postotak isklijalih semenki, ali različite sorte različito reagiraju na njih u toj prvoj fazi pa i to imajte na umu.
Tagovi
Autorka