Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna sjetva
  • 01.08.2020. 18:00

Oprez kod ljetne sjetve - neko povrće ne niče na visokim temperaturama

U ljetnim mjesecima nastavlja se sjetva povrća, a osim što mu treba osigurati dovoljno vode treba pripaziti i na temperature. Neke kulture neće niknuti dok se živa na termometru malo ne spusti, pa imajte to na umu.

Foto: Depositphotos/Nerksi
  • 1.300
  • 138
  • 0

Tijekom srpnja i kolovoza nastavlja se sjetva povrća, a u toplim, suhim i vrućim danima treba mu osigurati dovoljno vode jer inače neće moći klijati i niknuti.

Česta greška koju mnogi vrtlari početnici rade tijekom ljetne sjetve je da posiju sjeme i misle kako im je ono propalo jer ne klija.

Međutim, bitna stavka je temperatura jer neke kulture neće niknuti na visokim temperaturama. U tom slučaju vrijedi ona strpljen – spašen jer će sjeme ući u fazu dormantnosti, odnosno fazu mirovanja, a nakon što temperature padnu, krenut će klijati i nicati.

Zato je najbolje pričekati da se živa u termometru malo spusti pa tek onda krenuti sa sjetvom.

Salata ne niče iznad 25°C, a mrkva 30°C

Na klijanje i nicanje sjemena salate i mrkve utječu različiti agroekološki čimbenici kao što su vlaga, pH tla, prisutnost organskih i anorganskih komponenti i slično. Međutim, kako pišu Nada Parađiković i njeni suradnici u znanstvenom radu Utjecaj temperature na klijavost i nicanje salate i mrke, temperatura je najznačajniji čimbenik. Dakle, visoka ili niska temperatura zraka mogu značajno smanjiti klijavost većine poljoprivrednih kultura.

Kraj srpnja idealan je za ljetnu sjetvu velikog broja povrća

Salata i mrkva spadaju u skupinu povrća koje je manje osjetljivo na niske temperature (zato se i siju za jesensku berbu) pa zato treba pripaziti na one previsoke koje su tijekom posljednjih godina postale sve češća pojava.

U ovom znanstvenom radu dokazano je da salata ne niče iznad 25°C, a mrkva iznad 30°C, a to može izazvati sekundarnu dormantnost sjemena i tako odgoditi ove prve dvije faze. 

Visoke temperature utječu i na dostupnost vode

Temperatura na utječe samo direktno na sjeme koje treba niknuti nego i na dostupnost vode koja je optimalna pri temperaturama od 15 do 20°C. Tako, primjerice, već pri temperaturi vode od 25°C mrkva sporije klija nego pri 20°C, a pri 35°C klijanje salate je smanjeno ili potpuno inhibirano.

Visoke temperature mogu smanjiti energiju klijanja i postotak isklijalih sjemenki, ali različite sorte različito reagiraju na njih u toj prvoj fazi pa i to imajte na umu.


Tagovi

Sjetva povrća Ljetna sjetva Povrće Vrt Bašča


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]