Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi hrvatskih seljaka
  • 18.07.2015. 15:55

Organizirano proizvoditi za veće kupce!

Na osječkim tržnicama izdana su do sada 83 certifikata, a još ih je nekoliko u proceduri. Certifikati služe kao potvrda da proizvođači prodaju vlastite proizvode, a razmišljaju i u organiziranoj proizvodnji.

  • 408
  • 78
  • 0

Pavo Šovagović iz Ladimirevaca sada ima i službenu potvrdu da je sve ono što iznese pred kupce na osječkoj glavnoj tržnici uzgojeno na 1,5 hektar njegova voćnjaka i povrtnjaka. Od takvoga rada on i njegova obitelj živi već 20 godina. Za štandom ne provode cijeli tjedan, nego srijedu, petak i subotu, onda kada se najbolje trži, a povremeno i drugima. Sve ovisi o sezoni i onome što mogu ponuditi. A kod njih ima svega, od jabuka i šljiva do povrća. Kupcima su zapali u oko sa svojim krastavcima kornišonima.

"Prodajemo isključivo ono što smo sami proizveli", priča Pavo, vlasnik certifikata koji mu to i jamči. Nema ništa protiv prekupaca voća i povrća, dodaje, ali bi volio kada robu ne bi nabavljali bilo gdje, nego na, kaže, našem selu. Prodaja isključivo na tržnici nije ni jedino rješenje za njegovu proizvodnju.

Organizirana proizvodnja za većeg kupca

"Trebamo organizirano proizvoditi za većeg kupca kako ne bismo bacali robu koja nam ostane".

"Organizirano bi trebali proizvoditi za nekog većeg kupca jer nam nekada ostane robe s kojom ne znamo gdje ćemo, često ju i bacimo jer joj prođe rok. Primjerice, kornišone je prije otkupljivalo Voće iz Orahovice, ali oni to sada rade samo na svojem području", dodaje on.

Pavo je jedan od 83 certificirana proizvođača na osječkim Tržnicama koje je posjetila peteročlana komisija te utvrdila koliko ima zemlje, što i koliko na njoj uzgaja, u kojem razdoblju. Osječani su vodeći u Hrvatskoj po broju takvih certifikata. Za direktora Tržnica Antu Šimića to nije nikakvo čudo jer se nalazimo u srcu poljoprivrednog kraja.

Glas struke vidi se na kvaliteti plodova

"Možda nekada oni koji imaju ovaj certifikat prodaju proizvod koji nije njihov, ali ne možemo baš svaki kilogram rajčice ili krumpira utvrditi, za to nitko ne može staviti ruku u vatru. No ekipa od pet članova koja je sve provjeravala je vrlo savjesno obavila svoj posao. Certifikat je potvrda da su oni istovremeno proizvođači i prodavači te da je to proizvedeno u domaćem, okruženju grada Osijeka, ali i jamac zdrave hrane", ističe Šimić.

Osječke Tržnice jedne su od začetnika ideje izdavanja certifikata Proizvodi hrvatskih seljaka u Udruzi hrvatskih tržnica. Certifikati se ovdje izdaju već šest godina, a postupak se svake godine ponavlja.

"Savjetnici hortikulture obilaze zainteresirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja prodaju na tržnicama i tom prilikom ocjenjuju njihovu proizvodnju prema vrstama povrća, načinu uzgoja, radi li se o vanjskom ili unutarnjem uzgoju, ali i uzgojenoj količini. Tom ih prilikom i savjetuju od izbora sortimenta preko uzgojnih metoda do zaštite. OPG-ovi od toga imaju višestruku korist jer osim što se na tržnici razlikuju od ostalih proizvođača kao oni koji prodaju vlastiti proizvod, u svojem dvorištu imaju glas struke", kaže Ivana Jurišić, rukovoditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe Osječko-baranjske županije.

Ponedjeljak nikada nije dobar

Oni koji se odluče za certifikaciju, postupak, dodaje ona, smatraju vrlo ozbiljnim, pa je uočenih nepravilnosti vrlo malo. "Klasičnih preprodavača, onih koji koje smo nekada nazivali prekupcima i nakupcima više nema. Sada postoje registrirani obrtnici ili trgovačka društva, najčešće u obliku društava ograničene odgovornosti, koji kao klasični trgovci prodaju robu koju su kupili na veletržnici ili već gdje se opskrbljuju", objašnjava Šimić.

No, Evica Rukavina iz Osijeka koja ima dvije klupe na donjogradskoj tržnici smatra kako s takvima nisu u ravnopravnom položaju. "Oni nam odnesu puno prometa. Jako sam nezadovoljna zbog toga. Unatoč tome, na tržnici imam svoje redovite klijente koji kod mene kupuju i poznaju me 23 godine", kaže ona. Na njezinom štandu tijekom cijele godine ima luka, krumpira, peršina, mrkve i salate, a ostaloga povrća samo u sezoni. Što ona i suprug uspiju proizvesti na 1,5 jutro povrtnjaka u Osijeku, toliko pripreme i prodaju. "To nije puno, ali je stalno. Prije podne radimo na tržnici, a poslije odlazimo u vrt. Najbolji su dani petak, subota, pa čak i nedjelja, a ponedjeljak nikada nije dobar za one koji rade na tržnici", smatra Evica.


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Certifikat Osječke Tržnice Pavo Šovagović Ante Šimić Poljoprivredno-savjetodavna služba Osječko-baranjska županija Povrtnjaci Površine Krumpir Luk Jabuke Kornišon Uzgoj Zemlja Trgovačka društva Prekupci Evica Rukavina Povrtnjak Prodaja r


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P