Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 05.05.2020. 18:00

Osigurajte rajčici potporu i vežite ju na pravilan način kako bi što bolje plodonosila

Važna mjera kod uzgoja rajčice bilo na otvorenom ili zatvorenom prostoru je njezino vezanje. To se radi kako bi se stvorili uvjeti za uspravan rast i čvrsta stabljika koja može izdržati teret plodova.

Foto: Julijana El Omari
  • 17.950
  • 1.269
  • 0

Rajčica je jedna od povrtnica koja se često uzgaja na našim područjima, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika, a jedna je od kultura koja zahtijeva i najviše brige.

Važna mjera njege je i vezanje kako bi se stvorili uvjeti za uspravan rast i čvrsta stabljika koja može izdržati teret plodova. Također, ako ju ne bismo vezali, stabljika bi se raširila po površini tla čime bi se stvorili idealni uvjeti za pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače.

Čim počne cvjetati, potrebno ju je vezati uz potporanj, a to se najčešće vrši pomoću konopca, odnosno čvora u obliku osmice. Tijekom vegetacije biljke se vežu nekoliko puta, a tom prilikom pazite da konopac ne stegnete prečvrsto jer bi se mogao usjeći u stabljiku, oštetiti ju i ne dozvoliti rast.

Vezanje rajčice u zatvorenom prostoru

Za vezanje u zatvorenom prostoru se prave konstrukcije sa žicom s kojih se na svaku biljku spušta vezivo i lagano priveže uz stabljiku uz površinu tla. To je ujedno i najčešći način vezanja rajčice u plasteniku. 

Donji dio stabljike se veže pomoću veziva i to labavo u čvor dok se vrh veže za konstrukciju. Tijekom vegetacije biljka se svakih nekoliko dana omotava oko veziva i to po pravilu ispod cvati kako ne bi došlo do oštećenja cvjetova. Po potrebi se privezuje na određenim mjestima kako se pod teretom većeg uroda na bi spustila.

Njegujte rajčicu kokošjim i gnojivima koje imate na gospodarstvu

Kad biljka naraste do nosive žice, može se prebaciti preko nje i tako nastaviti proizvodnju. U suvremenom načinu uzgoja se koriste vješalice na koje se namota 10 do 15 m PVC veziva i kako biljka raste i plodonosi te kako se odstranjuje list i skida plod, ona se spušta i tako može postići dužinu oko 12 m, s čak 30 cvjetnih etaža.

Vezanje rajčice na otvorenom

I u vrtovima se rajčica uzgaja uz pomoć potpornja za što nam često služe drveni kolci. Kad su posađene na otvoreno, presadnice se još i nekako drže, ali kasnije, kako rastu, moraju se vezati jer ne bi izdržale teret plodova.

Kolci koji se koriste kao potpora mogu biti drveni ili od nekog drugog materijala, a važno je da budu visoki oko 1,5m. Najbolje ih je zabiti u zemlju čim posadite presadnice. Neka od stabljike budu udaljeni nekoliko cm, kako ne bi oštetili korijen. 

Kakve kolce koristiti za uzgoj povrća?

Vežite rajčicu uz kolac pomoću konopca ili još bolje, neke tkanine koja se neće usjeći i tako oštetiti stabljiku. Najbolje ju je početi vezati nakon sadnje, kako ju vjetar ne bi polomio. Ponovo se veže kada stabljika naraste oko 20 cm u visinu.

Postoji više načina za uzgoj i vezanje rajčice uz podršku žica i stupova, ali ovaj pomoću kolaca je kod nas najčešći i najisplativiji. 

Ne zaboravite održavati uzgojni oblik dekaptiranjem i pinciranjem 

Kod oblikovanja rajčice najbolje je ostaviti dvije osnovne grane na kojima će se pojavljivati cvjetovi, a kasnije i plodovi. Zaperke prepoznajemo tako što se oni nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu, a ono što se nalazi u tzv. pazušcu lista trebamo otkinuti.

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Nakon toga treba ukloniti i donje listove kako bi biljci osigurali bolju cirkulaciju zraka u donjem dijelu te onemogućili pojavu bolesti. I na kraju, kada biljka dosegne određenu visinu, treba odrezati, odnosno dekaptirati njen vrh i tako zaustaviti rast biljke, a energiju preusmjeriti u rast plodova.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Vezanje rajčice Uzgoj rajčice Uzgoj na otvorenom Uzgoj u zatvorenom


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.