Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Varaždinsko povrće
  • 31.05.2022. 08:50
  • Varaždinska, Vidovec

Otvoren objekt za skladištenje tri tisuće tona krumpira, vrijedan 12 milijuna kuna

Uvjereni smo da ćemo biti važan čimbenik u proizvodnji povrća u Republici Hrvatskoj, a potrošačima jamstvo kvalitete, rekao je Jurica Cafuk, predsjednik skupštine PZ Varaždinsko povrće.

Foto: Varaždinska županija
  • 491
  • 71
  • 0

Na prostoru bivše barutane na području Općine Vidovec otvoreno je novo skladište Poljoprivredne zadruge "Varaždinsko povrće". Riječ je o ulaganju vrijednom 12 milijuna kuna, kojim je Zadruga osigurala potreban prostor za skladištenje 3 tisuće tona krumpira.

Najveći dio, čak 90 posto proizvodnje čini krumpir, zatim zelje i cikla, a asortiman planiraju proširiti novim poljoprivrednim proizvodima. "Uvjereni smo da ćemo biti važan čimbenik u proizvodnji povrća u Republici Hrvatskoj, a potrošačima jamstvo kvalitete", rekao je na otvaranju novoga skladišta Jurica Cafuk, predsjednik skupštine ove zadruge.

PZ Varaždinsko povrće osnovana je još 2005. godine, kao prva u Varaždinskoj županiji, a danas ima devet zadrugara koji obrađuju 450 hektara poljoprivredne površine te svoje proizvode plasiraju u pet trgovačkih lanaca, a dio proizvoda i izvoze.

Ova zadruga je ujedno i prva kojoj je Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo status proizvođačke organizacije, u sektoru krumpira.

Imali su viziju i hrabrost

"Za ulaganje i napredak treba ideja, vizija, odgovornost i, najbitnije, hrabrost. To je ono što krasi zadrugare koji su od samog početka jasno rekli kakve poslovne rezultate žele postići", naglasila je Kristina Vidaček, upraviteljica PZ Varaždinsko povrće navodeći da su se, s obzirom da je u Hrvatskoj ukinuto korištenje aktivne tvari kloprofam, koja se koristila kao zaštita od klijanja u skladištu, brzo preorijentirali na novi tip skladištenja i čuvanja u boks paletama, uz brzu izgradnju suvremenih objekata za skladištenje te ugradnju sofisticirane opreme za hlađenje i provjetravanje skladišta.

Bez razmišljanja su se, naglašava, odlučili za izgradnju skladišta za 3 tisuće tona krumpira. Trebalo je relativno brzo reagirati, napraviti projektnu dokumentaciju, pripremu za izgradnju i opremanje te se javiti na natječaj. "Investiciju smo financirali vlastitim sredstvima, a kao zadruga ćemo dobiti potporu u iznosu od 70 posto", pojasnila je.

Otvorenju je nazočio i državni tajnik Tugomir Majdak 

Čestitke vidovečkim zadrugarima uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Općinskog vijeća Vidovca Krunoslav Bistrović, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek.

"Nije vam bilo lako ulagati, ali imali ste viziju i planove - izboriti lidersku poziciju u proizvodnji i distribuciji poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Hrvatske te plasirati kvalitetne proizvode na tržište. Na kraju ste svima pokazali kako je ključ uspjeha u zajedništvu i odgovornosti koja sa sobom nosi materijalnu i socijalnu sigurnost svakog proizvođača, ali i cijele zajednice u kojoj stvarate",  istaknula je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec dodajući da je PZ-u tijekom godina iz proračuna dodijeljeno nešto više od 830 tisuća kuna bespovratnih potpora. 

Ulaganje vrijedno 12 milijuna kuna

Ovo ulaganje ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna sa 7,5 milijuna kuna sufinancirano je sredstvima iz Europske unije.

"Objekt znači puno za razvoj ove zadruge, ali i za razvoj gospodarstva i poljoprivrede na razini cijele županije", poručio  je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Zadruga Varaždinsko povrće, naveo je, prva je proizvođačka organizacija u Varaždinskoj županiji i jedna od ukupno 23 na području države.

"Danas poslujete s pet trgovačkih lanaca, što pokazuje da jedino udruženi, u zajedništvu možete opstati na izazovnom tržištu Republike Hrvatske i Europske unije", naglasio je Majdak.


Fotoprilog


Tagovi

PZ Varaždinsko povrće Zadruga Skladištenje krumpira Jurica Cafuk Kristina Vidaček Tugomir Majdak


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?