Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uzgoj krompira
  • 29.03.2021. 09:45
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

Otvoren poziv za ugovorenu proizvodnju krompira - po korisniku 800 KM

Konkurs za ugovorenu proizvodnju merkantilnog krompira otvoren je od danas (29. marta) pa do 08. aprila tekuće, 2021. godine, do 15:30 sati.

Foto: Depositphotos/muratti6868
  • 1.002
  • 137
  • 1

Služba za privredu, lokalni razvoj i inspekcijske poslove Općine Lukavac raspisala je javni poziv za ugovorenu proizvodnju merkantilnog krompira na području ove lokalne samouprave. Konkurs je otvoren od danas (29. marta) pa do 08. aprila tekuće, 2021. godine, do 15:30 sati, stoji u zvaničnom saopćenju ove općine.

Na poziv se mogu prijaviti svi zainteresovani korisnici, poput obrtnika, pravnih ili fizičkih lica, a koji ispunjavaju neke osnovne uslove. 

Površina za uzgoj minimalno 0,3 hektara

Potrebno je da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, čije je sjedište ili prebivalište na teritoriji općine Lukavac, zatim da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i Registar klijenata (RK), koji vodi nadležna Služba. Takođe, trebalo bi da posjeduju obradivo poljoprivredno zemljište, alternativno da imaju Ugovor o zakupu obradivog tla. 

Pored ovih osnovnih, neophodno je još da se ispune i neki posebni, poput toga da je podnosiocu zahtjeva poljoprivreda osnovno ili dopunsko zanimanje, minimalna površina parcele za ugovorenu proizvodnu merkantilnog krompira trebalo bi da iznosi 0,3 hektara. Obavezno je da proizvođač ima i poljoprivrednu mehanizaciju. 

Kompletan tekst konkursa pročitajte u dokumentu ispod teksta

Visina novčanih sredstava koja će se dodjeljivati izabranim kandidatima, za zasnivanje proizvodnje pomenutog povrća iznosi 800 KM za jedan dulum zemlje. Potpore su namijenjene za nabavku sjemena, mineralnog đubriva, zaštitnih sredstava, kao i ostalog neophodnog repromaterijala. 

RPG: Za ostvarivanje prava na poticaje ostalo još par dana

Kako smo nedavno pisali, proizvođači koji se prvi put registruju/upisuju u RPG i RK, u periodu do kraja marta, mogu se prijaviti i za finansijske potpore u 2021. godini dok svi oni koji se evidentiraju nakon ovog roka, neće moći podnostiti zahtjev za poticaje.

Upis je na dobrovoljnoj osnovi i može se obaviti u općini prebivališta za sva fizička lica ili u općini sjedišta za pravne subjekte, bez obzira gdje im se na području Federacije Bosne i Hercegovine nalazi proizvodnja, odnosno, zemljište koje obrađuju i stoka.

Osnovni uvjet koji poljoprivrednici moraju ispuniti, kako bi ostvarili pravo na novčana sredstva je da imaju prebivalište na teritoriji FBiH i istovremeno da im je tu i proizvodnja. 


Dokumenti


Tagovi

Uzgoj krompira Merkantilni krompir Veličina parcele Obradivo zemljište Novčana sredstva Nabavka repromaterijala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P