Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti za korove
  • 05.03.2020. 07:30

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju tlo, a rade i do 8 sati

Robot Oz dizajniran je za primjenu na malim vrtovima, Dino se koristi za velike povrtlarske kulture i Ted za vinograde i voćnjake te može pokriti i do 10 hektara dnevno.

Foto: Facebook/ Naïo Technologies
  • 1.342
  • 292
  • 0

Ljudi koji stoje iza francuskog startup-a nazvanog Naïo Technologies izumili su prvi autonomni robot za suzbijanje korova na električni pogon čije je korištenje namijenjeno komercijalnim farmama. Razvili su tri vrste stroja koji izgledom podsjećaju na likove iz Ratova zvijezda. Robot Oz dizajniran je za primjenu na malim vrtovima, Dino se koristi za velike povrtlarske kulture i Ted za vinograde i voćnjake te može pokriti i do 10 hektara dnevno, piše modernfarmer.

"Naši roboti za korove su potpuno ekološki. Za brojne poljoprivrednike ručno rješavanje ovog problema predstavlja naporan i skup posao, a i sve je teže naći radnike. S ovim strojevima to više neće biti problem, a što je najvažnije, s njima se i smanjuje upotreba herbicida", objašnjava glasnogovornik tvrtke Anouck Lefebvre.

Stroj ne koristi štetne kemikalije, a može raditi i do 8 sati 

Tvrtka trenutno ima 150 robota koji se upotrebljavaju u Europi, Kanadi i Japanu. Prošle godine Naïo Technologies započeo je s testiranjem za autonomne korove u SAD-u, na 15 različitih komercijalnih farmi uglavnom u Kaliforniji. Dino se koristio na raznim kulturama kao što su salata, rajčica, češnjak, kupus, papar i celer i u različitim uvjetima tla.

Kontrola EU potpora? Digitalna tehnologija ne nadzire samo stanje usjeva nego i prevarante

"Poljoprivrednik kreira kartu na GPS-u svakog polja koje treba okopati, nakon toga šalje podatke putem USB-a u robot te ga namjesti na početak polja“, objašnjava Lefebvre. Robot Dino može raditi između 6 do 8 sati, ovisno o uvjetima tla i o tome koliko je alata koristio istovremeno. Baterijama je potrebno oko 8 sati da se napune, a inženjeri rade na sustavu koji će to raditi puno brže. 

Na tržištu postoje brojni slični roboti, ali razlika je u tome što tvrtka Naïo Technologies ne upotrebljava kemikalije, njezini strojevi su dovoljno veliki za komercijalnu upotrebu i ne pokreću se na dizel. Roboti se mogu kupiti, ali tvrtka kaže da ih radije iznajmljuje jer na taj način dobije povratne informacije o tome što još treba nadograditi ili popraviti. 

Hoće li roboti uskoro zamijeniti poljoprivredne radnike?

"Jedno od glavnih pitanja koje se uvijek postavi kada se razvije neki novi stroj za poljoprivredu je ono o gubitku radnih mjesta. Danas je zaista komplicirano pronaći poljoprivrednu radnu snagu u Europi i SAD-u, a ovi će strojevi nekako nadoknaditi taj gubitak“, kaže Lefebvre. Tvrdi da će, ako se ovako nastavi, za desetak godina roboti biti prisutni u svakom segmentu poljoprivrede.

Roboti će nas spasiti od gladi?

Tvrtka je osim za korove razvila i svoj navigacijski sustav kako bi bio standardiziran za bilo kojeg terenskog robota, tako da se može koristiti za razne vrste usjeva. Nedavno su dobili i financijsku pomoć u vrijednosti od 15,5 milijuna dolara uz pomoć koje će nastaviti s ulaganjem u istraživanje i razvoj.

Primjenu robota na polju možete pogledati u videu:


Tagovi

Roboti Suzbijanje korova GPS Zaštita okoliša Naïo Technologies Roboti u poljoprivredi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/