Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 17.04.2021. 18:00

Pala europska proizvodnja povrća?

U 2020. godini proizvodnja rajčice, mrkve i luka dosegla je 59,53 milijuna tona, ipak za jedan posto manje u odnosu na godinu prije. Rasla je proizvodnja paprike, patlidžana i tikvica.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 93
  • 5
  • 0

Rajčica, luk i mrkva činili su gotovo polovicu povrća uzgojenog u Europskoj uniji 2020. godine. Njihova proizvodnja dosegla je 59,53 milijuna tona, no to je ipak za jedan posto manje u odnosu na prethodnu godinu, piše fruitveb.hu.

Ipak, rezultati su različiti za svaku državu članicu EU i za svaki proizvod. Tako su u vodećoj zemlji, Španjolskoj, prinosi pali za gotovo pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Najviše su smanjeni za luk i rajčicu, što se odrazilo na ukupnu proizvodnju EU. No, u prošloj godini je ipak ubrano više paprike, patlidžana i kupusa.

Treba spomenuti da je u procjeni za 2020. na popisu bila i Velika Britanija, a činila je četiri posto ukupne proizvodnje povrća unutar Unije.

Raste proizvodnja paprike, patlidžana i tikvica

U EU se najviše uzgaja rajčica, ali veći udio nije na tržištu svježe već one za preradu. Vodeća zemlja po proizvodnji ove kulture je Italija, gdje je prošle godine ubrano čak 5,2 milijuna tona industrijske. Slijedi ju Španjolska, no ondje su nepovoljni vremenski uvjeti i manja potražnja smanjili proizvodnju. Tamošnji su proizvođači ubrali 22 posto manje nego 2019.

Na trećem mjestu je Portugal, a prethodna je godina bila puna izazova za tamošnje povrćare. Na početku sezone su rane sorte davale manje prinose te je bilo poteškoća s prerađivačkim kapacitetima. Iako prošla sezona nije bila dobra za te tri države, od ove ipak imaju veća očekivanja.

Shodno tome, proizvođači se odlučuju za sjetvu drugih kultura. Paprika je jedna od najpopularnijih, a za razliku od rajčice ona zahtijeva manje radne snage pa su niži i troškovi. Kod rajčice je problem i uvoz, a europske države ne mogu biti konkurentne cijeni marokanske robe. Istodobno, razvojem tehnologije raste i stopa samodostatnosti u nordijskim zemljama.

Što se tiče proizvodnje luka, ona je iznosila 6,2 milijuna tona, što je oko pet posto manje od rekordne iz 2019. godine. Tome je tada doprinjela Španjolska, no u 2020. je tamošnja proizvodnja niža i za to popularno povrće. U ostalim zemljama količina ubranog je stagnirala, a u nekima čak i porasla.

Treba napomenuti da je Njemačka od 2019. godine glavni EU proizvođač mrkve. Što se tiče porasta u proizvodnji unutar svih zemalja to su paprika, patlidžan i tikvice. Tu su još i češnjak i špinat, no to nije slučaj s porilukom, endivijom i artičokom.


Tagovi

Proizvodnja povrća Povrće Pad Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.