Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 17.04.2021. 18:00

Pala evropska proizvodnja povrća?

U 2020. godini proizvodnja paradajza, šargarepe i luka dosegla je 59,53 miliona tona, ipak za jedan odsto manje u odnosu na godinu pre. Rasla je proizvodnja paprike, patlidžana i tikvica.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 111
  • 7
  • 0

Paradajz, luk i šargarepa činili su gotovo polovinu povrća uzgojenog u Evropskoj uniji 2020. godine. Njihova proizvodnja dosegla je 59,53 miliona tona, ali to je ipak za jedan odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, piše fruitveb.hu.

Ipak, rezultati su različiti za svaku državu članicu EU i za svaki proizvod. Tako su u vodećoj zemlji, Španiji, prinosi pali za gotovo pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najviše su smanjeni za luk i paradajz, što se odrazilo na ukupnu proizvodnju EU. Ali, u prošloj godini je ipak ubrano više paprike, patlidžana i kupusa.

Treba spomenuti da je u proceni za 2020. na popisu bila i Velika Britanija, a činila je četiri odsto ukupne proizvodnje povrća unutar Unije.

Raste proizvodnja paprike, patlidžana i tikvica

Na trećem mestu je Portugal, a prethodna godina bila je puna izazova za povrtare. Na početku sezone su rane sorte davale manje prinose te je bilo poteškoća sa prerađivačkim kapacitetima. Iako prošla sezona nije bila dobra za te tri države, od ove ipak imaju veća očekivanja.

Shodno tome, proizvođači se odlučuju za setvu drugih kultura. Paprika je jedna od najpopularnijih, a za razliku od paradajza ona zahteva manje radne snage pa su niži i troškovi. Kod paradajza je problem i uvoz, a evropske države ne mogu biti konkurentne ceni marokanske robe. Istovremeno, razvojem tehnologije raste i stopa samodovoljnosti u nordijskim zemljama.

Što se tiče proizvodnje luka, ona je iznosila 6,2 miliona tona, što je oko pet odsto manje od rekordne iz 2019. godine. Tome je tada doprinela Španija, ali u 2020. je proizvodnja niža i za to popularno povrće. U ostalim zemljama količina ubranog je stagnirala, a u nekima čak i porasla.

Treba napomenuti da je Nemačka od 2019. godine glavni EU proizvođač šargarepe. Što se tiče porasta u proizvodnji unutar svih zemalja to su paprika, patlidžan i tikvice. Tu su još i beli luk i spanać, ali to nije slučaj sa prazilukom, endivijom i artičokom.


Tagovi

Proizvodnja povrća Povrće Pad Evropska unija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.