Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paradajza
  • 06.07.2022. 07:30

Paradajz cvjeta, ali nema ploda

Mnogo je faktora koji mogu spriječiti oplodnju cvjetova i formiranje plodova. Na šta treba najviše paziti?

Foto: Depositphoto/elenabond
  • 1.819
  • 86
  • 0

Česta pojava, na koju se žale povrćari je da paradajz cvjeta, ali nema plodova. Mnogo je faktora koji dovode do ove pojave i na svaki je potrebno obratiti pažnju.

Važni su temperatura, vlažnost i ishrana

Paradajz je izuzetno osjetljiv na previsoku temperaturu. Cvjetova može biti mnogo, ali zbog previsoke temperature u plasteniku ili na otvorenom izostaje zametanje plodova. Treba znati da njegov polen postaje sterilan već na temperaturi od 30 do 32ºC. Tu ne pomaže ni prisustvo oprašivača. Neophodno je zasjenjivanje i rashlađivanje unutrašnjosti plastenika. Idealna temperatura je između 20 i 25ºC.

Drugi faktor je prevelika vlažnost. Ona ne bi trebalo da prelazi 70 posto. Ako je previsoka, polen paradajza se slijepi i gubi klijavost. Biljke ne vole ni pojavu kondenzata, jer to povećava mogućnost pojave štetočina.

Uporedo s ova dva faktora često se javlja problem nepravilne ishrane. Dodaje se previše azotnih hraniva koji forsiraju formiranje vegetativnih prirasta i produžava period dozrijevanja formiranih plodova te sprječava razvoj novih. Velik problem je manjak bora koji je odgovoran za oplodnju cvjetova. Njegova uloga je da pospješuje klijanje polena na žigu tučka, formiranje plodova i sjemena. Neophodno ga je dodati, a najbrže ćemo to uraditi putem primjene folijarnog đubriva koje je bogato ovim elementom. Takođe, ne zaboravite kalij koji je bitan za formiranje i dozrijevanje.

Folijarno nahranite biljke (Foto: Depositphotos/IrinaRinty)

Štetni insekti i nedostatak oprašivača

Ova dva faktora često prođu neprimijećeno. Insekti se ubušuju u cvijet i pojedu njegove dijelove. Otvor kroz koji su ušli je mali i samo pažljivim posmatranjem možemo otkriti rupice. Obično se radi o tripsima.

I pored toga što je paradajz samooplodan, oprašivači pospješuju oplodnju. To se posebno odnosi na bumbare. Koriste se razne zujalice, paketi s bumbarima, ali će u manjim plastenicima dobro doći i lagano ručno protresanje biljaka kako bi se oslobodio polen.

Uklanjajte zaperke

Zaperci se uklanjaju. Ostavljanje zaperaka doprinosi formiranju metlastog grma. Oni koriste biljna hraniva za svoj rast i razvoj, a cvjetanje i zametanje plodova se odlaže i kasni.

Skidajte zaperke paradajza na vrijeme, imat ćete veće i zdravije plodove

Biljka je zagušena, formira manje cvjetova i plodove koji su sitni. Zbog slabog provjetravanja biljke su podložne pojavi plamenjače.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Plodovi paradajza Cvjetanje paradajza Sušenje cvijeta Nema ploda Zašto


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.