Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 22.08.2015. 10:45

Patlidžana nema ni za lijek?

Cvjetovi patlidžana se suše i padaju bez ploda uslijed nedostatka vlage, što je najčešći slučaj sada u uvjetima velikih vrućina i suše bez primjene navodnjavanja.

Foto: hivelife.com
  • 458
  • 66
  • 0

"Paprika je pocrvenila, a patlidžana nema ni za lijek. Čula sam to ovih dana u obilasku povrćara, a i ovo: Uz ponudu patlidžana više bi se prodalo paprike za ajvar. Ovako je kupci koriste samo za pečenje!

Patlidžan je izrastao robustan i zdrav, a biljka nema ni ploda ni cvijeta. Pomno pregledavam mjesta gdje je ovo lijepo i zanimljivo povrće trebalo donijeti sjajne plodove. Sad se ne vide čak ni ostaci cvjetova. Na trećoj etaži se tek pojavljuju prekrasni veliki ljubičasti. Nema tragova šteta od grizućih insekata jer proizvođači o tome brinu i pravovremeno tretiraju ovu kulturu. Na jednom primjerku ipak uočavam: suhi maleni ostaci cvijeta! Patlidžanu su odumrli cvjetovi pa nije razvio plodove - problem je u nepodnošljivim vanjskim uvjetima", govori stručna savjetnica za hortikulturu, Sunčica Dombaj iz Savjetodavne službe. Je li suša otpisala zimnicu ove godine?

Opadanje cvjetova zbog suše

Sve o uzgoju patlidžana saznajte ovdje!

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je bogato biljnim bjelančevinama, male je kalorične vrijednosti. Na tržište dospijeva od svibnja do studenog, može se uzgajati na otvorenom polju i u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici), posebno u južnim krajevima RH.

Najveći proizvođači patlidžana su Kina (55%) i Indija (28%), za kojima slijede Egipat, Turska, Japan i Italija. Opadanje cvjetova kod patlidžana i srodnika mu rajčice je obično povezano sa stresom. Previše vruće, previše hladno, previše suho, previše mokro, previše dušika, premalo hrane ili kombinacija tih uzroka dovodi do neuspješne oplodnje.

Zahtjevi za vlagom u tlu također su veliki. Na nedostatak vlage biljka je osobito osjetljiva u razdoblju cvatnje. Zbog suše u tom razdoblju mogu početi opadati cvjetovi. što je sada i slučaj. Postupak natapanja sličan je kao kod paprike. Nasad patlidžana natapa se svakih 10 dana s 30-40 l vode/m2, ovisno o rasporedu i količini padalina. Nakon svakog natapanja potrebna je međuredna obrada tla kako bi se sačuvala potrebna vlaga.

Cvijet patlidžana je dvospolan (cvijet ima i tučak i prašnike), patlidžan je samoplodna biljka i nije ovisna o insektima oprašivačima (oprašivanje pomaže vjetar). Problem nastaje u ovakvim vrlo vrućim, vrlo sušnim uvjetima uzgoja. U vrućini i temperaturama višim od 30°C polen sa prašnika se suši i ne može oploditi plodnicu tučka.

Vlaženje i rashlađivanje

U našim proizvodnim uvjetima, rješenje je vlaženje navodnjavanjem i rashlađivanje mikroraspršivačima radi izbjegavanja pojave bolesti za smanjivanje stresa i eventualno pospješivanje oprašivanja ručno (trešnja biljke) u kućnim vrtovima i na malim površinama.

U tehnologiji proizvodnje proizvođači bi trebali pristupiti rezidbi patlidžana. Formiranjem biljke tako da se uklone suvišne bočne nerodne grane, poboljšala bi se proizvodnja jer bi se iskoristio potencijal rodnosti patlidžana. Uz bolje korištenje vode i hranjiva prorijeđeni patlidžan neprestano i ujednačeno donosi ljepše i zdravije plodove.

Foto: hivelife.com


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Tagovi

Toplotni stres Patlidžan Vrućine Suša Cvjetovi Neuspješna oplodnja Navodnjavanje Rashlađivanje Rezidba patlidžana Oprašivanje vjetrom


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."