Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pegavost povrća
  • 16.07.2018. 12:00

Pege na plodovima paprike i paradajza - zašto se javljaju i čime ih tretirati?

Dolaskom toplijih dana sve više je izveštaja sa terena da su se na plodovima paradajza i paprike pojavile crnosmeđe pege i pitanja čime to povrće tretirati. Pege na plodovima pomenutih kultura nastaju iz više razloga, a čine veliki ekonomski problem.

Foto: savjetodavna.hr
  • 14.525
  • 182
  • 0

Dolaskom toplijih dana sve više je izveštaja sa terena da su se na plodovima paradajza i paprike pojavile crno-smeđe piege i pitanja čime to povrće tretirati. Pege na plodovima pomenutih kultura nastaju iz više razloga, a stvaraju veliki ekonomski problem jer oštećeni plodovi nemaju tržišnu vrednost i potrebno ih je uklanjati čime se direktno smanjuje prinos.

Da bi rešili taj problem povrtari prvo treba da utvrde zbog čega su pege nastale.

Jedan od problema može biti bolest paradajza i paprike. Više je različitih gljivica koje mogu da uzrokuju simptome različitih oblika i boja pega. Neke od njih su koncentrična pegavost plodova koju uzrokuje parazit iz roda Alternaria, zatim plamenjača paradajza koju uzrokuje parazit iz roda Phytophtora i druge. Pege mogu biti i posledica napada različitih bakterija i virusa. Karakteristično je da se te pege mogu pojaviti na bilo kojem delu ploda, često uz samu peteljku, a one su smeđe do crne boje.

Kako do dobrog roda paradajza?

Osim na plodu pege se pojavljuju i na ostalim delovima biljke (stabljika i list). Kod koncentrične pegavosti na plodovima unutar pege jasno se vide i koncentrični krugovi karakteristični za tu bolest. Da bismo sprečili bilo koju bolest na paprici i paradajzu, obavezna su preventivna tretiranja. Kada već dođe do problema ponekad je moguće zaustaviti širenje, ali napadnuti plodovi sa takvim pegama su nepovratno oštećeni i kao takvi neupotrebljivi.

d
Trips (Foto: savjetodavna.hr)

Drugi problem zbog kojeg mogu nastati pege na plodovima je direktna sunčeva svetlost. Takve pege su nešto svetlije i mogu da se pojave na bilo kojem delu ploda koji nije pokriven listom već je pod direktnim sunčevim svetlom. Da bismo izbegli takav problem potrebno je biljke zaseniti i tokom letnjih meseci ostavljati što više lisne mase (zaštićeni prostori).

dc
Ožegotine od sunca (Foto: savjetodavna.hr)

Treći problem je vršna trulež plodova koja nije uslovljena patogenom ni sunčevim svetlom već je to fiziološki poremećaj.

cds
Vršna trulež (Foto: savjetodavna.hr)

Do tog problema može doći iz više razloga.

Nedovoljna količina kalcijuma u zemljištu

Paradajz i paprika, za pravilan rast i razvoj, zahtevaju dovoljno pristupačnog kalcijuma u zoni korena. Da bismo saznali koliko je kalcijuma potrebno dodati u zemljište, prilikom njegove pripreme za uzgoj potrebno je sprovesti hemijsku analizu, a dopunsko đubrenje obaviti u obrocima.

Stres zbog nagle promene vlažnosti zemljišta

U uslovima prekomerne važnosti, ali i u uslovima smanjene vlage u zemljištu može doći do vršne truleži na plodovima, uprkos tome što u zemljištu postoji dovoljna količina kalcijuma. Jedan od najtežih zadataka poljoprivrednika u uzgoju je održavanje optimalne vlažnosti zemljišta. Ukoliko poljoprivrednik održava vlažnost na optimalnom nivou mnoštvo problema će biti izbegnuto, a problem vršne truleži na plodovima je samo jedan od njih. Za uspešno praćenje vlage u zemljištu mogu se koristiti tenziometri.

Niska pH vrednost

Ovo je još jedan razlog zbog kojeg je vrlo važno uraditi analizu zemljišta pre podizanja zasada. Ukoliko je zemljište kiselo obavezna je kalcifikacija. U zemljištima sa smanjenom pH vrednošću kalcijum nije dostupan. Ukoliko je pH neutralan ili povišen, a kalcijuma u zemljištu ima dovoljno neće doći do ovog problema. U tom slučaju imaćemo problem sa usvajanjem gvožđa i mangana.

Povećana zaslanjenost zemljišta

Većina poljoprivrednih proizvođača za navodnjavanje useva koristi podzemnu vodu iz bunara. Pre korišćenja takve vode neophodno je sprovesti analizu. Naime, čest slučaj je da ovakve vode imaju visok EC. Kada se u takvu vodu dodaju vodotopiva đubriva, vodeni rastvor postaje prezasićen. Natapanjem takvim vodenim rastvorom zemljište postaje prezasićeno (zaslanjeno) i dolazi do pojave vršne truleži. Često poljoprivrednici prave veliku grešku. Naime, kad primete vršnu trulež, oni dodaju kalcijum u zemljište bez obzira na to da li je potrebno ili ne. Tako bespotrebno troše novac na đubriva, a zemljište postaje prezasićeno, pa imaju dodatni problem.

Nedovoljno razvijen ili oštećen koren

Prilikom sadnje mladih biljaka poljoprivrednici često prekomerno navodnjavaju biljke, a to je velika greška. Neretko se biljka uguši u velikim količinama vode koju dobije. Ukoliko preživi, koren ostaje slabije razvijen jer se nije mogao razviti u prekomernoj vlažnosti zemljišta. Rastom biljke njene potrebe za hranivima se povećavaju, pa slabije razvijen koren ne može da snabdeva biljku sa svim neophodnim elementima iz zemljišta. Takođe se može dogoditi da se zbog obrade zemljišta ošteti kore, pri čemu dolazi do istih pomenutih problema.

Zalivanje prehladnom vodom

Pomenuto je da poljoprivrednici najčešće za navodnjavanje koriste vodu iz bunara. Pošto je ona obično duboko u zemlji samim tim je i hladna. Taj problem nije moguće rešiti, ali ga možemo umanjiti ako povrće zalivamo ujutru kada je i zemlja hladnija, pa je ujedno i manji šok za biljke prilikom zalijevanja.

Kako i koliko zalivati povrće i biljke tokom proleća i leta?

Neizbalansirana ishrana

Jedan od velikih izazova za poljoprivrednike je uravnotežena ishrana biljaka. Dodavanje đubriva najbolje je sprovoditi prema napravljenoj analizi zemljišta, kada se ciljano dodaje ono što u zemljištu nedostaje biljkama. Tada nije problematično odabrati potrebnu vrstu i količinu đubriva za dopunsku ishranu prema fazama razvoja.

Duži period ekstremno visokih temperatura

Svaka godina je različita ukoliko posmatramo prosečne noćne i dnevne temperature. Još su nam sveže slike leta 2017. kada su zbog dugotrajnih visokih temperatura stradali mnogi zasadi paradajza i paprike. S klimatološkog gledišta leto 2017. godine opisano je kao ekstremno vruće. U takvim uslovima je gotovo nemoguće boriti sa gore navedenim problemima (naročito sa vršnom truleži na plodovima i ožegotinama od sunca). Ovo se pre svega odnosi na proizvodnju na otvorenom dok kod proizvodnje u zaštićenim prostorima postoji nekoliko načina kako sniziti temperature. U prvom redu zasenjivanjem krova, a zatim orošavanjem biljaka, te dodatnim zasenjivanjem različitim mrežama. Važno je misliti unaprijed i tokom pinciranja ne skidati sve zaperke, odnosno ostaviti više lisne mase da bismo i na taj način zaštitili plodove.

Autor: Mirjana Dijan, dipl. inž. agr. viši stručni savetnik (hortikultura)


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pege Povrće Paradajz Paprika Vršna trulež Ožegotine Trips Gljivice Bolest

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]