Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 15.03.2022. 07:30

Pepeo uništava uzročnike truleži glavice luka - koje su još dobrobiti?

Pepeo može pomoći u zaštiti luka od brojnih štetnika, ali ga možemo iskoristiti i za prihranjivanje jer je bogat raznim mineralima

Foto: Verica Matić
  • 23.683
  • 3.073
  • 1

Pepeo je za luk odličan dodatak zahvaljujući svom sastavu. Sadrži mnogo minerala i drugih korisnih tvari. Možemo ga koristiti za dezinfekciju zemljišta, kao gnojivo, insekticid i fungicid. On poboljšava strukturu i karakteristike zemljišta, pomaže kod razgradnje organskih tvari. Velika je prednost što ne sadrži klor na koji su lukovi osjetljivi. Uništava uzročnike truleži glavice.

Kod primjene uvijek treba imati na umu da pepeo povećava pH reakciju i ne treba ga koristiti na blago kiselim, neutralnim i alkalnim zemljištima. Prečesta upotreba povećava pH i možete napraviti više štete nego koristi.

Ne sadrži dušik i zbog toga se taj element mora dodavati. Uravnotežena upotreba pepela i dobar balans s dušikom može dati kvalitetne glavice luka koje se odlikuju dugotrajnošću. Fosfor i kalij su u obliku kojeg biljke lako apsorbiraju.

Budući da se radi o prirodnoj tvari, ne predstavlja opasnost za ljude i okruženje. Naravno, s primjenom ne treba pretjerivati.

Još jedna prednost korištenja pepela je što luk postaje otporniji na promjene vremenskih prilika i manje je podložan pojavi žućenja.

Uz pepeo će luk biti otporniji (Foto: Depositphotos/york010)

Možemo ga koristiti na različite načine, ali ne više od dva do tri puta tijekom vegetacije. Termina primjene ima više. Dodavanje se obavlja kod predsjetvene pripreme zemljišta ili posipanjem neposredno prije sadnje. Zatim se može raditi otopina kojom ga zalijevamo poslije nicanja ili obavljamo tretiranje u cilju zaštite od štetočina i bolesti.

Najjednostavnija primjena je posipanje po površini tla. To se uvijek radi prije obilnog zalijevanja ili kiše. Na 1m² dovoljno je jedna šalica pepela.

Otopina za lukovice

U 1l vode otopi se se jedna jušna žlica pepela. U ovoj otopini se lukovice drže potopljene sljedećih pet do šest sati prije sadnje.

Otopina za zalijevanje

Za pripremu ove otopine je potrebno 250g pepela koji se otopi u 10l vode. Sve se dobro promiješa i ostavi na sobnoj temperaturi sljedeća tri dana. Poslije toga se može koristiti za zalijevanje.

Gnojivo od pepela i kvasca

Jedna jušna žlica pepela, pet žlica šećera i jedna suhog kvasca se preliju s 3l vode. Sve se dobro izmiješa i ostavi najmanje tri dana da se kvasac aktivira i razloži šećer. Koristiti za zalijevanje gredice.

Primjenjuje se poslije zalijevanja i uvečer, prije kiše. Ne zalijevajte biljke već zemljište okolo glavica, nikada direktno na njih. 

Kada se dodaje u formi gnojiva može se koristiti do tri puta tijekom vegetacije. Prvi put početkom proljeća i ako je zemljište siromašno hranivima, drugi put poslije četrnaest dana. Značajno prihranu obaviti tijekom ljeta kada se lukovice aktivno formiraju, jer će biljka usvojiti hraniva kada su joj najpotrebnija.

Insekticid od pepela

Ovaj insekticid se koristi protiv lukove muhe, tripsa i drugih štetnih insekata. U 10l vode otopi se 300g pepela i ostavi 48h, najmanje 24h. Nakon toga se procijedi i doda do 50g sapuna za rublje. Kod tretiranja lisnih ušiju količina pepela se može smanjiti na 100g.

Tretiranje se obavlja rano ujutro ili kasno uvečer po suhom vremenu bez vjetra.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Pepeo Luk Sjetva luka Lukova muha Štetočine luka Zaštita luka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]