Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 22.04.2018. 15:00

Pet saveta za veći prinos krompira

Vodite računa kako obavljate sadnju krompira, kao i njegovu negu, da biste imali dobar prinos!

Foto: Pixabay / Nadezhda56
  • 11.795
  • 360
  • 0

Da bismo imali veći, bogatiji i bolji prinos krompira, potrebno je da pravilno izaberemo mesto za sadnju (rahlo, plodno zemljište), primenimo na pravi način agrotehniku, a naravno i da odaberemo dobar sadni materijal.

Vodite računa o sorti krompira

Krompir može godinama da raste na istom mestu, ali se prinos vremenom smanjuje. On svakako umnogome zavisi od kvalitetnog materijala za sadnju. Prilikom odabira, vodite računa da li se radi o ranom, srednjem ili kasnom krompiru. Optimalna sadnja je 40% ranih, 35% srednjih i 25% kasnih sorti.

Pravilan izbor đubriva za krompir

Mnogi povrtari đubre krompir stajnjakom, ali mu tako ne pružaju sve potrebne hranjive sastojke. Kada je đubrivo sveže dodato, zemljani organizmi apsorbuju azot i time ovaj element uskraćuju krompiru. Hraniva iz stajnjaka do krompira stignu tek u drugoj polovini leta, kada je razvoj biljke gotovo završen. Kako bi ishrana krompira bila izbalansirana, osim organskog đubriva, potrebno je koristiti i mineralno, posebno bogato kalijumom (posebno ako je zemljište krečnjačko). Dobar prinos se ostvaruje i kombinacijom đubriva, uz dodatak pepela

Sadite krompir u optimalnom roku

Kada je vreme toplo, rast krtola se dešava nakon dve do tri nedelje, dok je u hladnijem periodu potrebno od tri do četiri nedelje. Sporiji rast krompira izaziva biljku da razvije snažan koren, pa se samim tim prinos povećava. Zbog toga je preporuka da se krompir sadi odmah čim vremenski uslovi to dozovole. Ukoliko je sadnja ranija, može doći do pojave plamenjače krompira (Phytophthora infestans).

Posadite krompir na pravilan način

Ukoliko se sadnja krompira obavi u unapred pripremljene kućiće ili "krevete", postiže se duplo veći prinos, nego ukoliko se sadi na tradicionalan način. Kako se đubrivo ne bi širilo na celoj površini polja, što prouzrokuje rast više korova, potrebno ga je, pomešanog sa pepelom, dodati ispod svake krtole. Dubina sadnje krompira je od 12 cm do 15 cm, a optimalna gustina sadnje - 350-400 krtola na 100 kvadratnih metara. Takođe treba odrediti udaljenost između redova, kao i između samih biljaka - najmanje pola metra. Poštujte raspored, jer je biljkama potrebno dovoljno svetlosti i toplote.

Brinite o krompiru tokom cele vegetacije

Vodite računa da krompir ne bude okružen korovima. Ukoliko je vreme suvo, retko okopavajte krompir, dok to činite češće, ukoliko je zemljište vlažno. Kada počne da raste, primenite azotna đubriva, jer ona podstiču razvoj biljke, a suzbijaju korove. Biljke zaštitite od krompirove zlatice i plamenjače. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Krompir Setva Zaštita Đubriva


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]