Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pink rock
  • 28.07.2021. 10:00

Pink rock: Rozi paradajz najtraženiji, cijena i dalje viša od 2 KM

Dobar prinos po jedinici površine, ne tako loša prodajna cijena i dobri klimatski uvjeti za proizvodnju svrstali su paradajz među vodeće proizvodne kulture na ovim prostorima. Među najpopularnijima je rozi Pink rock.

Foto: PP Omerbegović Omer
  • 3.660
  • 92
  • 0

Talijani ga nazivaju "pomodoro" što u prevodu znači zlatna jabuka, a na našim prostorima nezaobilazna je poljoprivredna kultura na otvorenoj i najčešće u plasteničkoj proizvodnji. Paradajz je prema botaničkoj klasifikaciji voće, no kod nas se smatra nezamjenjivim "povrćem" koje se koristi u mnogim vrstama salata i jela.

Dobar prinos po jedinici površine, ne tako loša prodajna cijena i dobri klimatski uvjeti, svrstali su paradajz među vodeće proizvodne kulture na ovim prostorima. Stare sorte ili novi razni hibridi pune police i tezge tržnica, a kada je riječ o tržištu, najtraženiji je tzv. rozi – Pink rock.

Nema konkurenciju

Izuzetno rodan, visoko otporan na bolesti i vrlo prijatnog mirisa i ukusa, postao je nazastupljeniji na mnogim PPG-ovima, a kupci sve više traže ovu sortu.

Radi se o indetermantnoj (visokoj) sorti koja je rani hibrid roze boje, ujednačenih plodova čija pojedinačna težina nerijetko prelazi i preko 300 grama, pa se po jednoj stabljici može ubrati i preko 10 kg. Zbog krupnih plodova i visokih prinosa, stabljika se obavezno mora vezati i do dva ili tri mjesta duž stabla kako ne bi došlo do pucanja i lomljenja.

Primamljiv zbog veličine, sočnog i mesnatog ploda, prijatnog mirisa i ukusa, rozi Pink rock trenutno je najtraženiji na pijacama i tržnicama, a zadovoljni su i prodavači i kupci. Zbog kontinurane i velike potražnje, ova sorta je isplativa, proizvođači i prodavači postižu prihvatljive prodajne cijene.

Proizvođačima 1,00 – 1,20 KM/kg

U odnosu na prošlu, cijena ove sorte se ove godine duži vremenski period zadržala u prosjeku od 1,20 KM/kg, a koju postižu primarni proizvođači. Sve preko 1,00 KM/kg je relativno prihvatljiva cijena, koja pokriva osnovne troškove i ostavlja prostor za zaradu. Trenutno je berba u punom jeku, prinosi su više nego dobri i na tržište pristiže sve više i više plodova pa je za očekivati da otkupna cijena počne opadati.

Istovremeno, u prodavnicama i marketima cijena je skoro duplo viša, pa se za 1 kg rozog paradajza izdvaja oko 2,00 do 2,50 KM. Osim domaće konkurencije, najviše se strahuje od uvoza. I ove je godine talijanski, grčki i turski dodatno oborio cijenu kod domaćih. Na žalost, osim apela prema nadležnim institucijama i potrošačima da kupuju domaće, uzgajivači ne mogu ništa više učiniti. Ono što njima ostaje, a u čemu su najbolji, je proizvodnja visoke kvalitete.

Uzgoj u plastenicima

Nepredvidivi vremenski uvjeti i mnogo teži postupak zaštite na otvorenom, za većinu je poljoprivrednika jedan od razloga zašto proizvodnju preusmjeravaju u plastenike. Zaštita od vremenskih nepogoda i kontrola u zaštićenom prostoru stvaraju idealne uvjete i za uzgoj rozog, čiji prinosi uz dobre agrotehničke mjere na 100 m2 idu i do 1500 kg.

Tresetna mušica napada i paradajz - jednom kada se pojavi u povrtnjaku, nije ju lako suzbiti

Većina je zadovoljna ovogodišnjim urodom, nedavne visoke temperature nisu imale velikog uticaja na prinos, stoga ako trenutna prodajna cijena ostane na sadašnjem nivou, proizvođači se mogu nadati dobroj zaradi. Zarađujući na njemu, vjerovatno mnogi i ne znaju da zarađuju prodavajući voće. Poznati britanski novinar i muzičar Majls Kington je to najbolje opisao: "Znanje je znati da je paradajz voće, mudrost je ne staviti ga u voćnu salatu."


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Uzgoj paradajza Pink rock Cijena Zarada


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.