Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga žena Plodovi Panonije
  • 02.12.2013. 08:05

Plastenički plodovi Panonije

Skupina nezaposlenih žena udružila se i uz pomoć Zavoda za zapošljavanje, a nadasve svog truda i rada, danas ima svoje plastenike i obrazuje djecu

  • 1.672
  • 205
  • 0

Skupina nezaposlenih žena, udružila se i uz pomoć Zavoda za zapošljavanje, a nadasve svog truda i rada, danas ima svoje plastenike. Udruga žena Plodovi Panonije uspješno prodaje svoje proizvode, a bavi se rasadom

  • povrća, voća, cvijeća
  • ljekovitog bilja
  • začinske paprike, zimnicu
  • prerađevine voća i povrća

Udruga žena Plodovi Panonije osnovana je u listopadu 2011. u Osijeku. Proistekli su iz IPA projekta Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada“. Projekt je proveo HZZ-PU Osijek u suradnji s EU. U projekt je uključeno 80 nezaposlenih žena sa Zavoda za zapošljavanje. Sudionice (40 njih) su prošle edukaciju o uzgoju povrća, bobičastog voća i cvijeća u plastenicima na Poljoprivrednom fakultetu. Članice su također naučile oslikavanje na staklu i zlatovez s kojima ukrašavaju staklenke na svojim proizvodima, voćnim likerima i džemovima, koje izlažu na sajmovima. To je obostrana, korisna suradnja sa Udrugom paleta suvenira, čije članice su od njih naučile kako uzgojiti zdravo povrće, voće i recepte spremanja zimnice bez konzervansa. Kao mlada Udruga, htjele su svoje novo znanje proširiti svima koji to žele i kojima je potrebno.

Uočili smo problem današnjih loših navika od najmlađih sugrađana, a to je manjak kvalitetnog vremena koje roditelji mogu provesti sa svojom djecom jer im tempo života i poslovne obaveze ne ostavljaju mnogo mogućnosti za to, utjecaj televizije i interneta te promoviranje često nezdrave, brze hrane i slatkiša koji nisu dobar izbor za rast i razvoj djeteta, povećano i učestalo nasilje među mladima te manjak aktivnosti djece na svježem zraku i nebriga za okoliš. Zato smo od proljeća prošle godine krenuli s radionicama u dječjim vrtićima i osnovnim školama, kao i radionicama za odrasle. Kroz te radionice smo naučili djecu kako napraviti kompostište i koja je njegova uloga u vrtu, naučili su razvrstavati smeće i kako na taj način pridonose očuvanju okoliša.

Djeca su oduševljena radionicama jer su sami radili u stvaranju svog povrtnjaka, sadnji povrća, začinskog bilja i cvijeća u svom školskom i vrtićkom dvorištu. Sadili smo razne voćke i bobičasto voće. Većinu presadnica doniramo mi članice udruge, jer se bavimo uzgojem povrća, voća i cvijeća kojim uglavnom uljepšavamo svoje okućnice. Ove godine smo dobile prva sredstva od Zaklade Slagalica za kupnju alatki, gnojiva i sadnog materijala koji smo uložili u 7 djećjih vrtića i 3 osnovne škole (volontirali smo 880 sati). Postoji veliki interes za našim radionicama jer su ih svi korisnici prihvatlili i radili s veseljem, a nama je bila najljepša nagrada dječja briga za povrtnjake i sve biljke koje smo sadili i kada su nam na kraju otpjevala pjesmicu "Sadila sam bosiljak", ili odrecitirali neku pjesmicu vezanu za vrt. Kroz radionice su vidjeli cijeli proces uzgoja povrća od pripreme tla, sjetve, njege biljaka, berbe i spravljanja zimnice, (kiseljenje cikle, postrne repe, mješane salate, sušenje mente i matičnjaka za čaj).

Cilj naših radionica je da djeca od najranije dobi steknu dobre prehrambene navike i nauče novu vještinu koja će im koristiti u budućnosti. Naučit će timski raditi i biti odgovorniji za prirodu koja ih okružuje, steći će više samopouzdanja i izrasti u zdrave i sretne ljude. U prosincu ove godine i siječnju 2014. imat ćemo edukativno - radne radionice za sve zainteresirane na kojima ćemo pomoći učenju osnova o uzgoju povrtnih i voćnih kultura, zaštititu od bolesti i štetnika, te očuvanje okoliša.

Biti će govora i o tradicijskim receptima za blagdanske kolače. Članice će pričati s kojim problemima su se susretale u svojoj proizvodnji i izmjenjivati savjete s polaznicima. Za sada smo od HZZ PU Osijek, nas tri članice dobile sredstva za javne radove i radimo za Udrugu u 3 vrtića i 2 osnovne škole, za minimalnu plaću, ali nama je to puno s obzirom da nismo bile zaposlene više godina. Nismo se nadale da ćemo za ono što smo do sada volontirale, od sada 6 mjeseci raditi za plaću. Trenutno nam je problem sadni materijal, bilo bi nam lakše raditi kad bi dobili kvalitetan sadni materijal voća i cvijeća. Planiramo u predvorja škola i vrtića posaditi sadnice limuna, jer si djeca sami suše, npr. mentu ili šipak te koru od jabuke za čaj pa će ga s većim užitkom piti kad uberu sa svog stabla.“ kaže gđa. Ružica Presnec, tajnica Udruge.

Udrugu možete kontaktirati na e-mail polaznice40@gmail.com ili na broj mobitela 09774945763.


Tagovi

Udruge Plastenici Uzgoj povrća EU projekti Edukacija Ružica Presnec Sadni materijal Radionice Kompostište Zlatovez IPA


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]