Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 19.10.2019. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Počinje sezona kupusa: Cena do 25 dinara za kilogram

"Cena kupusa je sada između 20 i 25 dinara za kilogram, što je izuzetno dobro. Nadam se da ćemo bar prvu turu prodati po toj ceni, kaže Ružica Radić, koja je u porodici zadužena sa proizvodnju i prodaju kupusa. 

Foto: Zlatko Markovinović
  • 451
  • 17
  • 0

Poslednjih godina Sremci se sve više okreću povrtarskoj proizvodnji. Na sremskim njivama, ali i u plastenicima gaje se paprika, paradajz, karfiol, kelj, a značajne površine su pod kupusom.

Područje katastarskih opština Vitojevci i Grabovci poznato je po proizvodnji bostana, a u predhodnim godinama i po proizvodnji kvalitetnog kupusa.

U porodici Radić u Grabovcima kupus se gaji skoro deset godina i to na površini od blizu dva hektara. "Ove godine kupus imamo na nešto manje od dva hektara. Iskoristili smo parcelu na kojoj je prvo bio luk, sa kojim smo izuzetno dobro prošli. Cena je bila veoma povoljna, a na početku proizvodnje prodavali smo ga i po 70 dinara za kilogram. Nadam se da će tako biti i sa kupusom, koji je izuzetno dobrog kvaliteta," kaže Ružica Radić, koja je u ovoj grabovačkoj porodici zadužena sa proizvodnju i prodaju kupusa. 

Uzgoj kupusa u plastenicima

Bravo - sorta kupusa koja se pokazala kao veoma prinosna

Kupus je kultura koja najbolje uspeva u prohladnom i vlažnom podneblju. Optimalna temperatura za rast je 15 - 18ºC i tada seme klija i niče za tri do četiri dana. Visoke temperature, iznad 25ºC deluju štetno na rast i razvoj glavice. U fazi rozete izdrži temperaturu od - 3 do - 5ºC, a neke sorte i do - 8ºC. Starije biljke bolje podnose niske temperature, bez štetnih posledica mogu izdržati do - 12ºC, pa i niže temperature.

Što se svetlosti tiče kupus ima umerene zahteve, ali ne podnosi jako zasenjivanje, naročito u fazi presađivanja kao i savijanja i porasta glavice. S obzirom na klimatske uslove, kod nas se kupus obavezno navodnjava. "Proizvodnja kupusa ne može se zamisliti bez navodnjavanja, što svakako poskupljuje troškove, ali bez te agrotehničke mere prinosa nema. Inače sama proizvodnja nije previše skupa, pa kada kupus ima dobru cenu može i da se zaradi. Najveći troškovi su upravo za navodnjavanje, jer potrošnja goriva u sezoni je veoma velika. Imamo sreću što je naše zemljište pogodno za ovu vrstu proizvodnje, a vodimo računa i o plodoredu. Pokušavamo da kupus na istoj parceli bude tek posle tri četiri godine," dodaje Ružica.

U porodici Radić u Grabovcima kupus se gaji skoro deset godina

Ove godine na njivama porodice Radić je sorta bravo koja se u dugogodišnjoj proizvodnji pokazala kao veoma prinosna. "Prošle godine prinos je na dva jutra blio sedam vagona, a tako očekujemo i ove godine. Inače prošle godine kupus smo prodavali po prosečnoj ceni od 10 dinara. Ovih dana očekujemo sečenje i prodaju pa ćemo videti gde smo. Cena kupusa je sada između 20 i 25 dinara za kilogram, što je izuzetno dobro. Nadam se da ćemo bar prvu turu prodati po toj ceni. Sećam se i godina kada je kupus imao veoma nisku cenu i kada je zarada bila veoma mala. Nadam se da takvih godina više neće biti," dodaje Ružica Radić.

Bolji uslovi za grabovačke poljoprivrednike

Pošto su Grabovci jedno od najudaljenijih mesta u opštini Ruma od samog centra grada, najveći broj stanovnika se bavi isključivo poljoprivredom. Mnogi poljoprivrednici imaju i novu mehanizaciju za koju su potrebni i dobri atarski putevi. Takva situacija je i u ostalim sremskim mestima, pa lokalne samouprave nastoje da svake godine uređuju i atarske puteve. Upravo Grabovci su prvo selo u Opštini Ruma, u kojoj je taj posao i urađen. Predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić, smatra da će uređenje ovog atarskog puta dobro doći meštanima Grabovaca, jer se oni većinski bave poljoprivredom.

"Ove godine je šest mesnih zajednica apliciralo sa odgovarajućim projektima i dokumentacijom za uređenje atarskih puteva na svojim teritorijama. To su: Kraljevci, Grabovci, Voganj, Klenak i dve gradske mesne zajednice, treća i četvrta. U Grabovcima se radi etapa puta u dužini od 950-960 metara. Prošle godine je urađen prvi kilometar asfaltnog puta, takozvanog atarskog puta Vranj, glavnog puta u pravcu pećinačke opštine," izjavio je predsednik Mančić, zahvalivši se Pokrajini i resornom sekretarijatu što su još jednom podržali projekat Opštine Ruma.

Mnogi poljoprivrednici imaju i novu mehanizaciju za koju su potrebni i dobri atarski putevi

Branislav Rahar, predsednik Saveta MZ Grabovci ističe da je trasa puta koja se uređuje izuzetno bitna za selo, s ozbirom da Grabovci imaju veliku katastarsku površinu, od nekih 6.460 hektara. "Ovo je centralni put i on je žila kucavica celog našeg atara tako da uređenjem povećavamo frekventnost puta, smanjujemo amortizaciju i sve ostalo. Ova trasa koja se sad uređuje je oko jednog kilometra, a ranije smo uradili kilometar i dvesta i ostaje nam da završimo još 600 metara. To je neki program koji ćemo slediti, a onda ćemo tražiti sredstva za nove, pošto imamo još dva atarska puta", rekao je Rahar.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Uzgoj kupusa Kupus Prodaja kupusa Sorta bravo Ružica Radić Slađan Mančić Branislav Rahar


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃