Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stjenica
  • 06.07.2021. 17:00

Pojavila se zelena povrtna stjenica - mjere suzbijanja otežane

Zelena povrtna stjenica masovno se javlja u usjevima u fazi sazrijevanja plodova pa su mjere suzbijanja otežane, zbog poštovanja karence primjenjenih insekticida. 

Foto: PIS Srbija
  • 913
  • 350
  • 0

Na pojedinim područjima, usjevi paradajza i paprike nalaze se u fenofazi cvjetanja i razvoja ploda (prva cvast, otvoren prvi cvijet - prva grupa plodova: prvi plod dostigao tipičnu veličinu BBCH 61-71) , prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom pomenutih povrtarskih vrsta registrovano je prisustvo zelene povrtne stjenice (lat. Nezara viridula). Ova štetočina prezimljava u stadiju imaga. U proljeće, na temperaturi iznad 10°C, imago počinje da se hrani, kopulira i polaže jaja. Ženka položi 30 - 130 jaja u gomilice na naličje lista i to na gornje dijelove biljaka. Prvi larveni stupanj ostaje na leglu, ne hrani se. Ishrana počinje tek kada one dostignu drugi stepen razvića. Štete nanose i larve i imaga sisanjem biljnih sokova.

Pripada grupi polifagnih štetočina. Hrani se svim dijelovima usjeva ali primarno plodovima. Na onim napadnutim znatno se smanjuje komercijalna vrijednost u pogledu kvaliteta, a napadnuto povrće zaostaje u porastu, što dovodi do opadanja plodova.

Zelena povrtna stjenica masovno se javlja u usjevima u fazi sazrijevanja plodova pa su mjere suzbijanja otežane, zbog poštovanja karence primjenjenih preparata. 

Uočena pojava zelene stjenice na povrću - kako je suzbiti?

Podsjetimo, u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje navedene štetočine. Najbolju efikasnost u cilju njenog uklanjanja pokazali su oni iz grupe piretroida. Međutim, primjenom preparata iz te grupe uništavaju se i korisni organizmi.

Suzbijanjem stjenica samo hemijskim mjerama zaštite moguće je stvaranje rezistentnosti na primjenjena sredstva. Upotreba insekticida u periodu zrenja plodova veoma je ograničena zbog često nemogućnosti poštovanja karence. Da bi se izbjegli navedeni štetni efekti, moguće je uklanjanje stjenica po obodnim dijelovima parcela ili na mjestima gdje se one nalaze grupisane.

Od aktivnih materija iz grupe piretroida mogu se koristiti cipermetrin ili deltametrin. 

Prilikom upotrebe insekticida voditi o računa o karenci, upozoavaju stručnjaci.


Tagovi

Zelena povrtna stjenica Zreli plodovi Karenca Štetočina Suzbijanje stjenice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas