Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 31.03.2021. 16:30

Polijeganje rasada i trulež korjenovog vrata: Najveće prijetnje mladim presadnicama povrća

Nakon kvalitetne pripreme sadnje bit će potrebna i zaštita tj. zalijevanje fungicidima ili potapanjem lukovica, za što se preporučuju oni šireg spektra djelovanja kao što je Proplant, navode iz tvrtke AgroChem MAKS d.o.o.

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 2.342
  • 290
  • 0

Uzrok lošem primitku biljaka i problemima s venućem može biti polijeganje rasada, ali i trulež korijenovog vrata, koja se javlja kod većih biljaka i često čini značajne štete u proizvodnji povrća u zaštićenim prostorima, ali i jagoda i paprike na otvorenom.

Kada je riječ o truleži korijenovog vrata (Phytophthora spp.) ono se javlja nakon presađivanja u polju ili u zaštićenom prostoru. Korijen i dio stabljike iznad njega potamne, nakon čega se pojavljuje vlažna trulež, a napadnute biljke venu i suše se. 

Štete su najveće poslije obilnih navodnjavanja, pa treba voditi računa o obrocima navodnjavanja za mlade nasade. Na listu se javljaju nekrotične pjege, na kojima se u vlažnim uvjetima pojavi i bijeli micelij. Gljiva prezimljuje u zaraženim biljnim ostacima ili u tlu, a za razvoj zahtijeva visoku temperaturu preko 30°C. 

Napadnute biljke poliježu, a rast im se zaustavlja

S druge strane, uzročnici polijeganja rasada su patogene gljive iz roda Pythium koje napadaju gotovo svaku kulturu uzgajanu u zaštićenom prostoru.

Ove gljive žive u tlu (tzv. "soil born" gljive), a njihova patogenost ovisi o vlagi, temperaturi, svijetlu, pH vrijednosti i drugim čimbenicima. Upravo optimalni kontrolirani uvjeti koji se postavljaju radi osiguranja najboljeg razvoja kultura u zaštićenom prostoru odgovaraju i ovim patogenima koji uzrokuju polijeganje.

Što se tiče kultura koje napadaju, to su ukrasno bilje, rajčica, krastavci, lubenica, salata, špinat, kupusnjače i druge. Obično su napadnute u zoni korijenovog vrata ili prizemnim biljnim organima, a simptomi se javljaju u obliku truleži sjemena, paleži klijanaca ili tek izniklih biljka. Napadnute biljke poliježu, a rast im se zaustavlja. 

Zaštita fungicidom Proplant

Jačina napada ovih gljiva ovisit će o dubini sjetve, tipu tla te starosti i kvaliteti sjemena, pa je zaštitu od polijeganja potrebno započeti već s izborom kvalitetnog certificiranog i neoštećenog sjemena, osiguranjem dobre obrade tla i sterilizacijom tla.

Nakon kvalitetne pripreme sadnje bit će potrebna i zaštita tj. zalijevanje fungicidima ili potapanjem lukovica, a svakako se preporučuje koristiti one šireg spektra djelovanja kao što je Proplant tvrtke AgroChem MAKS d.o.o.

Ovo je sistemični fungicid, pa ga biljke provode od korijena do novoizraslih dijelova. Koristi se u koncentraciji od 0,2 posto, a preporuka korištenja ne proizlazi samo iz činjenice da se radi o najučinkovitijem pripravku za suzbijanje polijeganja rasada, nego i zbog širine spektra njegovog djelovanja.

Osim što se koristi na izrazito velikom broju kultura koje se uzgajaju u zaštićenom prostoru, suzbija i ostale značajne bolesti zaštićenih prostora, kao što je plamenjača krastavaca, dinja, lubenica, tikvica, paprike, rajčice, salate, gerbera i drugih biljka. 

Kod svih bolesti u klijalištima izuzetno je važno suzbijati ih preventivno, odnosno ne dozvoliti da se pojave.

Proplantom se može nastaviti tretiranje i u polju za suzbijanje Phytophthora spp. na brojnim kulturama. Tada se primjenjuje u dozi 1,4 – 3 l/ha.

Za više informacija obratite se tvrtki AgroChem MAKS d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

AgroChem MAKS d.o.o. Proplant Trulež korijenovog vrata Polijeganja rasada Proizvodnja povrća


Autorica

Nataša Mužević

Više [+]

Nataša Mužević stručnjakinja je tvrtke Agrochem Maks.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com