Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost tla
  • 16.09.2021. 09:00

Popravite plodnost tla u plasteniku plodoredom, sjetvom mahunarki i žitarica

Plastenička proizvodnja povrća je intenzivna i iscrpljuje zemljište. Čitav je niz aktivnosti kojima možemo održati i poboljšati kvalitetu tla u zaštićenom prostoru.

Foto: Depositphotos/Aghavni
  • 519
  • 35
  • 0

Plastenička proizvodnja povrća je vrlo intenzivna. Unutar objekta biljke su zaštićene od niske temperature, mraza i padalina i produžava se sezona uzgoja usjeva. Plastenici sa sustavom za grijanje osiguravaju uvjete za uzgoj kultura tijekom cijele godine. U toku sezone smjenjuju se i različite vrste povrća koje uzgajamo.

Zemljište unutar njega zbog toga trpi. Iscrpljuje se, smanjuje se sadržaj hranjivih tvari, pogoršavaju mu se kvaliteta i karakteristike, a također nakupljaju se štetnici i uzročnici bolesti. Da bi tlo ostalo plodno potrebno je brinuti o njemu kako bi održalo svoje osobine i sadržaj hranjiva tijekom niza godina.

U cilju održavanja plodnosti, neophodno je posvetiti pažnju prostoru oko objekta, koji bi trebalo održavati i držati čistim. Nije preporučivo oko plastenika ostavljati otpad, bilo kakav materijal (daske, vreće i slično). Okolni korov obavezno je kositi.

Osobna higijena na prvom mjestu

Kada se radi unutra, mora se voditi računa o osobnoj higijeni. Prije ulaska u objekt, operu se ruke. Odjeća treba biti čista. Vrlo često možemo s prljavim rukama ili odjećom biti prenosnici uzročnika biljnih bolesti. Unutra ne trebamo pušiti jer duhan može biti izvor mnogih virusnih bolesti.

Alat i opremu koja se upotrebljava u zaštićenom prostoru, neophodno je održavati i dezinficirati, posebno kada ga ne koristimo samo u plasteniku. Vršiti i redovnu dezinfekciju armature konstrukcije.

Jedan od načina čuvanja plodnosti zemljišta u objektima je i poštivanje plodoreda. Pravilnom smjenom usjeva osim što čuvamo plodnost, spriječavamo nagomilavanje štetnika i uzročnika bolesti, smanjuje se zakorovljenost, regulira iznošenje korisnih tvari i olakšava gnojidba.

Tijekom rasta i razvoja biljaka potrebno im je osigurati dovoljno pristupačnih elemenata. To možemo učiniti njihovim dodavanjem u osnovnoj obradi, predsjetvenoj pripremi i tijekom vegetacije. Količine i vrste hranjiva treba prilagoditi rezultatima kontrole plodnosti zemljišta i potrebama usjeva.

Siderati popravljaju plodnost

Sjetvom siderata obogaćujemo tlo hranjivim tvarima (posebno dušikom i organskim tvarima). Također, spriječava se rast korova i poboljšava mu se struktura. Pažljivo odabranom vrstom zelene gnojidbe i terminom sjetve, može se smanjiti količina uzročnika bolesti i brojnost štetnika. Najčešće se u te svrhe siju mahunarke i žitarice. Optimalan izbor za navedenu vrstu hranjiva kada uzgajamo rajčicu su raž, lucenka, facelija, mahunarke, lupina, gorušica.

Zelena masa se kosi i zaorava u zemljište najmanje tri tjedna prije sjetve, odnosno sadnje povrtne kulture.

Zamjena tla je najsigurniji način, ali i dosta skup kada je u pitanju održavanje plodnosti. Osim toga, zahtijeva posjedovanje mehanizacije kojom bi se odradio taj zahtjevan posao.

Mogu pomoći i korisni mikroorganizmi

Zahvaljujući korisnim organizmima iz mikrobioloških preparata poboljšava se zemljišna struktura, brže se razlažu biljni ostaci, smanjuje se zastupljenost štetnih mikroorganizama koji izazivaju bolesti na uzgajanim biljkama. Upotrebom navedenih sredstava poboljšat će se imunitet povrtnih vrsta.

Za unaprjeđenje plodnosti tla u plasteniku može se dodati i kompost koji će ubrzati razlaganje organske tvari u tlu, a korijen će lakše usvajati hranjive elemente.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Plodnost zemljišta Kontrola plodnosti Sjetva siderata Zelena gnojidba Plodored


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]