Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brzorastuće povrće
  • 14.09.2018. 07:30

Posijte u rujnu, jedite već u listopadu - brzorastuće povrće

Brzo će zima, pa će nam uskoro biti potrebni i vitamini i minerali koji će nas čuvati od virusa, bakterija. Već sada razmišljate o tome koje povrće posijati i posaditi, a da bi ga mogli konzumirati već za 30-ak dana. Taman pred nadolazeću, hladnu zimu!

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 20.778
  • 275
  • 0

Ljeto tako brzo prođe i odnese sa sobom svoje šarene plodove. Istina, rajčica paprika i tikvice mogu se brati još u rujnu. Tu su i slatke tikve koje ćemo jesti cijelu zimu pa i mahune, tamo do prvih mrazeva. Ali, sad već pomalo nedostaje salate i zelenog povrća da opskrbimo organizam vitaminima i mineralima za nadolazeću zimu. Pa kao što se drva za zimu nabavljaju u rano ljeto, tako i organizam već sada treba opskrbiti svime potrebnim što će nas držati zdravima i vitalnima zimi, tamo do proljeća. 

Zato ovaj mjesec možete posijati i posaditi povrće koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvijek dugog razdoblja sunčeve svjetlosti, brzo rasti i napredovati. 

Zato u rujnu nemojte propustiti posijati rotkvicu, špinat, švicarsku blitvu (blitva s roza i(li) žutom stapkom), matovilac, grbicu, rikolu, zimsku salatu, kelj te posaditi češnjak, luk srebrenac ili kozjak, rasadu zimske salate i ozimog kelja. 

Rujan - mjesec značajnih radova 

Špinat, bolje rečeno, baby špinat, dakle mali listovi za salatu, bit će spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posijali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korijenčići koji ostanu, u proljeće će dati novi urod. Sijte ga u redove, ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 cm.  Isto je i sa blitvom koja se možda već i sama osjemenila u vrtu. Pustite ju neka raste i berite mlade listove. 

Špinat se dobro slaže s rotkvicom, koja je za čas vani. Male crvene glavice će vas oraspoložiti već za 5 od 6 tjedana. Ne voli vruće vrijeme pa ako je još uvijek pretoplo, i ako prognostičari najavljuju duže razdoblje toplih dana, možete pričekati sa sjetvom. Prije nego ih posijete, prearšovite i dobro razrahlite zemlju. Rotkvica se najčešće sije u redove, na dubini od 1,5 cm. 

Kelj, pogotovo uskolisni kelj bit će vani za 30-ak dana kada ga možete brati i pripremati na lešo. Posebno će biti ukusan kada ga "ofuri" prvi mraz. 

Jesenski radovi u vrtu, voćnjaku i dvorištu

Salate kao što su matovilac, rikola, zimska salata, radič, a posebno grbica, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 cm. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Dobar susjed im je luk. Grbica ili kres salata je spremna za konzumiranje nakon 30 dana, a ako ju posijete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete ju konzumirati i ranije, i to skupa s klicom. 

Češnjak, luk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Njegova pera za mjesec dana neće bit tako velika i snažna kao što će biti u rano proljeće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala. 

Dakle, uživajte u rujnu što više možete. Na suncu, s rukama u zemlji, a nakon nekoliko tjedana uživajte u plodovima svoga rada! 


Povezane biljne vrste

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Tagovi

Brzorastuće povrće Sijanje Jesen Sadnja Jesensko povrće Grbica Salata Špinat Kelj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.