Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 25.05.2021. 07:30

Povijesno smanjenje površina pod krumpirom

U Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj smanjile su se površine pod krumpirom za tri do pet posto.

Foto: Depositphotos/bigxteq
  • 597
  • 293
  • 0

Sadnja krumpira u sjeverozapadnoj Europi završava, a tamošnja Organizacija uzgajivača (NEPG) priopćila je da su se u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj smanjile površine pod tom kulturom za tri do pet posto.

Opisuju to i kao povijesni moment jer je pad posljednji puta zabilježen 2014. godine, a prethodna dva desetljeća proizvodnja se obično povećavala iz godine u godinu. Prošlog je ljeta NEPG savjetovao proizvođačima da smanje površine pod ovim povrćem zbog teške situacije na tržištu, što se očito i dogodilo.

Međutim, zanimljivo je da prerađivači i dalje planiraju proširivati postojeće tvornice ili graditi nove.

Iz Organizacije uzgajivača krumpira sjeverozapadne Europe navode da su lošiji vremenski uvjeti prolongirali sadnju u te četiri države. Trenutno rane sorte zaostaju oko dva tjedna zbog hladnog vremena, a uglavnom suho vrijeme bi moglo imati dodatan negativan utjecaj ako tako ostane u narednom periodu.

Nadaju se boljim sortama i tehnikama

Uzgajivači su svjesni da je njihovo poslovanje s ovom povrtnicom nesigurno. S jedne strane porasli su im proizvodni troškovi u posljednje dvije sezone, prinosi stagnirali u prethodne četiri godine, a skladištenje je sve skuplje.

S druge strane, često ih se optužuje kada dođe do onečišćenja vode zbog pesticida ili erozija, navodi se u priopćenju. Stoga očekuju da će im istraživanja omogućiti uzgoj sorti i tehnike koje su bolje prilagođene ograničenjima zbog zaštite okoliša i društvenih očekivanja.

Prema posljednjem izvješću Eurostata, u 2019. godini je u EU-27 bilo posađeno 1,6 milijuna hektara krumpira. Proizvedeno je 51,2 milijuna tona, a najviše upravo u četiri spomenute zemlje. Njemačka je bila na prvom mjestu s 10,6 milijuna tona. Slijedila ju je Francuska s 8,6 milijuna tona, Nizozemska sa 7 mil. t i Belgija s 4 mil. t. Te je godine zabilježena i manja proizvodnja za 11,4 posto u Poljskoj te 13,1 posto u Rumunjskoj.

Prošle godine, nakon što je svijet zahvatila pandemija koronavirusa trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali s druge strane pokušati spasiti urod.


Tagovi

Sadnja krumpira Prozvodnja krumpira Europska unija Smanjenje proizvodnje Kriza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.