Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko povrće
  • 29.11.2018. 09:00

Povrće je dohodovna kultura i ima budućnost, odgovor je u udruživanju

Unatoč značajnom padu u povrćarskoj proizvodnji u posljednjih desetak godina, hrvatski proizvođači povrća imaju budućnost. No, kako je istaknuto na 4. stručnom seminaru "Hrvatsko povrće", da bi prevladali većinu problema s kojima su suočeni, bit će nužno da što prije prepoznaju benefite koje će im donijeti proizvođačko udruživanje.

Foto: Igor Čolaković
  • 327
  • 37
  • 0

Unatoč značajnom padu u povrćarskoj proizvodnji u posljednjih desetak godina, hrvatski proizvođači povrća imaju budućnost. No, kako je istaknuto na otvaranju 4. stručnog seminara "Hrvatsko povrće", koji je započeo u srijedu, 28. studenoga u Toplicama Sveti Martin, da bi prevladali većinu problema s kojima su suočeni, bit će nužno da što prije prepoznaju benefite koje će im donijeti proizvođačko udruživanje.

Trodnevni stručni skup otvorio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je posebno istaknuo kako u Hrvatskoj još uvijek nemamo proizvođačku organizaciju u sektoru povrća.

"Preporučio bih našim proizvođačima da krenu putem udruživanja, kako bi zajednički nastupili na tržištu te kako bi u konačnici povećali plasman", rekao je na otvaranju stručnog skupa kojeg su organizirali Gospodarski list i Društvo agrarnih novinara Hrvatske.

Povrće može biti dohodovna kultura

Na skupu su predstavljene aktualnosti u proizvodnji povrća, ali i zakonske novosti vezane uz poljoprivredu, primjerice novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, kojemu je bio posvećen i okrugli stol - Aktualno stanje u povrćarstvu i iskustva nakon šest mjeseci provedbe Zakona, na kojem je državni tajnik najavio kako će već za rumunjskog predsjedanja Europskom unijom biti usvojen novi, širi pravni okvir koji će definirati čak 50 nepoštenih trgovačkih praksi.

Tristotinjak sudionika stručnoga skupa pozdravio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, koji je istaknuo kako moramo "poticati i štititi svoju poljoprivrednu proizvodnju. 

"Povrće je dohodovna kultura", istaknuo je Zdravko Dimač, direktor Sektora poljoprivede u tvrtki Podravka, predstavljajući strateški cilj Podravke da sve njihove sirovine budu iz domaćih izvora, te je naše poljoprivredne proizvođače - obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge, braniteljske zadruge, pozvao na partnersku suradnju.

Proizvođači dijele iste probleme

Na skupu je u srijedu održan i regionalni susret proizvođača povrća, na kojem je predstavljeno stanje u proizvodnji povrća u Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Mogućnosti i ograničenja hrvatskih i proizvođača iz regije predstavljene su na okruglom stolu na kojem je naglašeno kako proizvođači povrća dijele iste probleme, no primjeri Slovačke i Mađarske, čiji su proizvođači prepoznali važnost udruživanja, pokazuju smjer kojim će morati krenuti i naši proizvođači.

Priznanje - Uzorni povrćar, dodijeljeno je Ivanu Bjelišu, a povelja za posebni doprinos povrćarstvu prof. dr. Bogdanu Cvjetkoviću, profesoru emeritusu Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Generalni sponzor 4. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća je Podravka, a suorganizatori su Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska poljoprivredno -šumarska savjetodavna služba, Zajednica udruga hrvatskih povrćara i Hrvatska poljoprivredna komora.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski proizvođači povrća Stručni skup Povrće Sveti Martin na Muri


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.